Biersommelier Sofie Vanrafelghem is een vrouw met een missie: alle Belgen (ook de dames) kennis laten maken met de veelzijdigheid van bier en hen trots maken op onze biercultuur. Ben jij al overtuigd?
De bierbox, een doos vol smaak
Ga op een smaakvolle reis door De Panne met een heerlijke selectie streekbieren, verzameld in de bierbox. Koop hem aan de balie van Visit De Panne en proost op puur plezier! Voetjes in het zand, een biertje in de hand, drink met mate en gezond verstand.
Sofie Vanrafelghem is geboren in Brugge en studeerde rechten en communicatiewetenschappen aan de UGent. Na haar studies koos ze geleidelijk aan voor een andere passie: bier. Ze volgde een brouwersopleiding en een opleiding tot biersommelier of, om het met een geleerd woord te zeggen, zytholoog. Sindsdien bracht ze verschillende boeken uit over de materie en kreeg voor al deze verdiensten verschillende onderscheidingen. Zo werd ze in 2014 zowel ‘Ereridder van de Roerstok’ als ‘Bierpersoonlijkheid van het jaar’. In 2017 kreeg ze de titel ‘Beste Culinaire Ambassadeur van Vlaanderen.
Hoe het begon
Sofie Vanrafelghem groeide op in een gezin van culinaire genieters. Als kind bezocht ze samen met haar ouders talrijke wijnkastelen. Bier, dat leerde ze pas kennen tijdens haar studentenjaren. Haar passie voor bier openbaarde zich toen ze voor het eerst een Westmalle Tripel dronk en later als co-auteur meewerkte aan een boek over bier. Geleidelijk aan ging ze zich meer en meer verdiepen in de materie en nu wordt ze terecht beschouwd als de bekendste bierexpert van het land.
Bier en wijn
In culinaire kringen hebben wijn en champagne meer prestige dan bier. Volkomen onterecht vindt Sofie, want naast het feit dat het brouwproces van bier veel complexer is dan dat van wijn, is de Belgische biercultuur erkend door Unesco. Over de hele wereld worden Belgische bieren en brouwerijen geloofd en winnen ze prijzen.
Sofie Vanrafelghem is dan ook een vrouw met een missie: alle Belgen (ook de dames) laten kennismaken met de veelzijdigheid van bier en hen trots maken op de Belgische biercultuur.
Geschiedenis van het bier
Het brouwen van bier werd ontwikkeld in het Midden-Oosten. Al in de oudheid werd in Mesopotamië en Egypte bier gebrouwen. Vandaaruit zette het bier zijn opmars verder en in de middeleeuwen was het ook bij ons ingeburgerd. Vaak waren het vrouwen die instonden voor het brouwen van het bier. Met de opkomst van de gilden in de steden kwamen er ook mannelijke brouwers. Later werd het brouwen geïndustrialiseerd. Nu is er een omgekeerde beweging, want het ambachtelijk brouwen is opnieuw aan een opmars bezig.
Een vrouw met een missie
Biersommelier Sofie Vanrafelghem is een vrouw met een missie: alle Belgen (ook de dames) kennis laten maken met de veelzijdigheid van bier en hen trots maken op onze biercultuur. Ben jij al overtuigd?Een culinaire ontdekkingstocht
Van 1 tot en met 10 november kan iedereen in Vlaanderen opnieuw culinair genieten tijdens de Week van de Smaak. Met het thema ‘halfhalf’ wordt er gezocht naar de ideale balans tussen plantaardige en dierlijke maaltijden. Ga je mee op ontdekkingstocht?
Deel op