Gemeente De Panne
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Hoe combineer je vakantie en vaccinatie?

De vaccinatiecampagne draait nu echt op volle toeren. Tegelijk komt de vakantieperiode eraan. Twee belangrijke dingen die je op elkaar moet afstemmen.

Vaccinatie biedt een prima bescherming tegen COVID-19. Een groter doel is om het coronavirus uit onze samenleving te krijgen. Daarvoor moeten zoveel mogelijk mensen, ook jij, zich laten vaccineren. Laat daarom je vaccinatie voorgaan op je vakantie.

Laat je vaccin voorgaan op je vakantie

Ontvang je een uitnodiging en valt één van de voorgestelde data tijdens je vakantie? Een eerste tip is natuurlijk om je gezondheid voorrang te geven. De overheid en de vaccinatiecentra bieden je een gratis vaccin aan om je gezondheid te beschermen. Hoe erg je ook vakantie nodig hebt, geef prioriteit aan je vaccin en pas je vakantieperiode hieraan aan. Er is veel flexibiliteit mogelijk bij je boekingen. Kijk die flexibiliteit vooraf na bij je hotel of reisagentschap.

Verzet je vaccinatiedatum

Kun je je vakantieperiode niet aanpassen, probeer dan je reservatie te wijzingen. De vaccinatiecode op je uitnodiging blijft immers één maand geldig. Wellicht geeft dat al voldoende speelruimte.

Wijzig je reservatie bij voorkeur zelf online. De link om je afspraken aan te passen staat in je uitnodigingsbrief. Kun je dit niet online, contacteer dan het vaccinatiecentrum. Het telefoonnummer staat ook in je uitnodiging. Soms kan het erg druk zijn in het callcenter. Zelf online aanpassen is meestal sneller en zo laat je ruimte voor mensen die niet zo goed met het internet overweg kunnen.

Hou er rekening mee dat het vaccinatiecentrum afhankelijk is van de vaccinleveringen. Op basis van de geplande leveringen worden er vaccinatiedagen vastgelegd. Wanneer je geen geschikte datum vindt die bij je vakantie past, moet je zelf de keuze maken of je voorrang geeft aan je vaccin of aan je vakantie.

Terugkeren voor je vaccin

Breng je je vakantie in België door, overweeg dan om even terug te keren voor je vaccin. Het ligt op jou te wachten en de hele crew van het vaccinatiecentrum staat voor jou klaar. Nadien kun je meteen terug op vakantie, maar dan gevaccineerd.

Kies je er toch voor om op vakantie te gaan? Hou er rekening mee dat je achteraan in de rij komt en dus pas samen met de laatste groepen zult gevaccineerd worden.

Reizen voor je werk of een medische reden

Enkel in deze twee gevallen kan het vaccinatiecentrum je vaccinatie inplannen buiten de geldigheid van je vaccinatiecode. Vraag een attest aan je werkgever of aan je arts en neem telefonisch contact op met het vaccinatiecentrum.

10 mei