Gemeente De Panne

Westerpunt

slideshow_themapagina_Westerpunt.jpg

Het Westerpunt

Het Westerpunt is het nieuw uitkijkpunt in De Panne met zicht op het natuurreservaat De Westhoek, de zee en de stranden. Het uitkijkpunt is een architecturaal hoogstandje dat kadert in het project Horizon 2025 van de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer.

Waar?

Het uitkijkpunt komt op het einde van de betonnen duinvoetversterking van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK). Deze duinvoetversterking wordt ook gebruikt als wandeldijk en ligt in het verlengde van de zeedijk. Het uitkijkpunt zal toegankelijk zijn via de wandeldijk en via het lager gelegen strand. Dankzij z’n ligging, net naast de duinen en het Westhoekreservaat, is het uitzicht rondom adembenemend.

Wie?
Het ontwerp komt van het architectenbureau studio MOTO in samenwerking met stabiliteitsbureau Mouton. Zij kwamen als winnaar uit de bus van de architectuurwedstrijd WinVorm, waar meer dan 60 bureaus zich voor hadden kandidaat gesteld. Het college van burgemeester en schepenen van De Panne gaf op vrijdag 10/04/2020 groen licht aan de realisatie van de constructie.
 
Het project is dus een samenwerking tussen het architectenbureau, het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust, de Provincie West-Vlaanderen Westtoer en lokaal bestuur De Panne.
Wat?

Het uitkijkpunt wordt 6 meter hoog en is volledig in beton gerealiseerd: een robuust materiaal dat qua kleur en structuur mooi aansluit bij het strand en de duinen en dat bovendien opgewassen is tegen het agressieve zeeklimaat. Leuke extra is dat bij springtij de ingang op het strand overspoeld wordt door zeewater.

Het uitkijkpunt is een geometrische trap die je vanop de wandeldijk mee de hoogte inneemt, tot je uittorent boven het strand, om je dan weer verder mee naar beneden te nemen naar het lager gelegen strand of de dijk. 

Geschiedenis

De eerste ideeën voor een uitkijkpunt ontstonden al in 2015. De burgemeester is heel trots dat samen met de verschillende partners een consensus kon bereikt worden. Via de wedstrijd is volgens hem dan ook een prachtig ontwerp geselecteerd.

Video

Bekijk hier alvast een korte video over het project.

Ontmoetingsplek Duinenpr8

Naast het uitkijkpunt langs de wandeldijk werden de ontwerpers ook gevraagd om een ontmoetingsplek te creëren aan de Houtsaegerduinen. De vista zal het einde van de Marktlaan verbinden met de start van het wandelpad langs de duinen.

De locatie is gekozen omdat het een prachtig natuurgebied verbindt met een residentiële wijk op 250 meter van de markt. Dit is uniek: nergens vind je een natuurgebied zo dicht bij een commercieel centrum. 

De plek had, in tegenstelling tot de uitkijktoren, nog geen naam gekregen.

Omdat het een plek wordt voor de bewoners van de wijk, werd gevraagd aan het wijkcomité Wijk D'Achte om een wedstrijd te organiseren. Daaruit werd 'Duinenpr8' (Duinenpracht) als winnaar gekozen. Een mooie naam die de plek in de kijker zet. 

Project Horizon 2025

Een zicht op West-Vlaanderen                 

Doorheen de ganse provincie worden er de komende jaren heel wat uitkijkpunten gerealiseerd dankzij Horizon 2025, een samenwerking tussen de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer. Naast het bouwen van nieuwe uitkijkpunten worden ook bestaande gebouwen met een uniek uitzicht (vb. kerken) toegankelijk gemaakt voor het grote publiek.