Gemeente De Panne

Jukeboxmuseum

Jukeboxmuseum

Het Jukeboxmuseum is momenteel gesloten. Nadere informatie volgt.

Kasteelstraat 1, 8660 De Panne

€ 7 | € 6 (senioren & studenten) | € 4 (mindervaliden) | kinderen tot 12 jaar gratis

 

In 1877 vindt Thomas Edison de fonograaf uit. Voor het eerst kan een toestel geluid opnemen en weer afspelen. Rond 1900 volgt dan de grammofoon die bij de rijkere klasse een ereplaats krijgt in de huiskamer. In de jaren 1930 doet de radio zijn intrede. Om een zo groot mogelijk (blank) publiek te behagen, spelen de zenders vooral licht klassieke muziek. Nieuwe genres als country, blues en jazz worden niet gedraaid. In de 'juke joints', de gammele kroegen van de Afro-Amerikaanse landarbeiders verovert de muziekautomaat zijn plaats. Het is een goedkoop medium voor hun favoriete blues en jazz.

In de jaren 1940 zetten Amerikaanse jongeren zich massaal af tegen de vorige generaties en zoeken een eigen identiteit met nieuwe kledij en producten. De consumptieindustrie speelt hier gretig op in. ‘Teenagers’ verkiezen de jukebox boven de radio en luisteren naar blues en rockabilly. De jukebox staat op het toppunt van zijn succes en doet net als de Amerikaanse levensstijl in Europa zijn intrede. 'The big four' onder de Amerikaanse jukeboxen zijn Wurlitzer, Seeburg, AMI en Rock-Ola.

Vanaf de jaren 1950 wordt de muziekstijl Rock'n roll. Nieuwe technieken, materialen en massaproductie maken van de jaren 1950 één van de meest interessante tijdperken op het vlak van vormgeving en architectuur. Het futurisme doet zijn intrede, sterk beïnvloed door de autocultuur, de ruimtevaart en het atoomtijdperk. 

Na de rockabilly’s komen de ‘mods’. Achteraan op hun scooters zitten meisjes met rokjes even kort als hun kapsels. De ‘beatniks’ zijn van meer (pseudo)literaire aard. Ze danken hun naam aan een samentrekking van ‘beatgeneration’, een groepje invloedrijke schrijvers waaronder ook Jack Kerouac, en het woord ‘Sputnik’. Later volgen de 'hippies' die zich afzetten tegen de Vietnamoorlog en zich afzetten tegen alles wat establishment is. Ze doen dit in parken en op geïmproviseerde ‘festivals’. Nog later is het de beurt aan de psychedelische muziek en de disco. Al deze stijlen gedijen in de jukeboxen.

De opkomst van de platenspeler en de cassetterecorder leidt een periode in van meer individuele en gepersonaliseerde muziekbeleving. Vanaf de jaren 1980 is de jukebox een schim van zichzelf. Veel jukeboxen belanden in containers en het is aan verzamelaars om ze te redden van dit tragische einde.

Als 13-jarige kwam Geert Olieu uit Menen met zijn eerste jukebox naar huis. Ondertussen heeft hij er meer dan 150 en bezit hij ook meer dan 500 radio's. In het Jukeboxmuseum van De Panne zijn een 70-tal jukeboxen en een 300-tal radio's van hem te bewonderen. 

 

Info:
Toerisme De Panne, Zeelaan 21, 058-42 18 18, toerisme@depanne.be 
dienst Cultuur, Zeelaan 21, 058-42 97 53, cultuur@depanne.be