Gemeente De Panne
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Vanaf 1 juli 1 uur gratis parkeren in De Panne

Het gemeentebestuur maakt werk van een duidelijk, klantvriendelijk parkeerbeleid dat de commerciële uitstraling van De Panne zal verhogen. De nieuwe aanpak werd toegelicht op de gemeenteraad van 8 april 2019.

Klantvriendelijk

  • Betalen voor je parkeerplaats kan snel en eenvoudig. Er wordt geïnvesteerd in moderne, gebruiksvriendelijke parkeerautomaten en eenvoudige betaalapps- en systemen.
  • Je hoeft niet meer te twijfelen wanneer je nu wel of niet moet betalen, en tot welk uur. Wat voor verwarring kon zorgen, werd geschrapt in ruil voor een uniform beleid: je betaalt steeds van 10.00u tot 18.00u, zowel in de zomerperiode als winterperiode. Deze periodes werden trouwens meer afgestemd op de kalender. Zo loopt de zomerperiode nu van 01/06 tot 30/09 in plaats van 16/03 tot 30/09. Vroeger moest je in de zomer tot 19.00u betalen, nu betaal je zowel in de zomer- als winterperiode tot 18.00u.

1 uur gratis parkeren

Snel boodschappen doen of uitgebreid shoppen? Vanaf 1 juli kan je in het centrum van De Panne altijd 1 uur gratis parkeren. Je hoeft enkel je nummerplaat in te geven. Zo kan je in de oranje zone kiezen voor een gratis ticket van 1 uur, of kiezen voor een ticket van maximaal 2 uren waarvan je 1 uur gratis krijgt. Concreet betaal je zo bijvoorbeeld in de Zeelaan voor 2 uren parkeren slechts € 1,50. Ideaal om je boodschappen te combineren met een lekkere koffie of een wandeling langs de mooie etalages.In de groene zone betaal je per uur, voor een halve dag, een volledige dag of meerdere dagen. Het gratis uur parkeren wordt steeds in je ticket verrekend. Zo kan je bijvoorbeeld een halve dag parkeren in de Nieuwpoortlaan voor slechts € 4. Ideaal om dichtbij te parkeren en onbezorgd te gaan shoppen.

Zorgeloos parkeren

In de groene zone wordt resoluut gekozen voor de kaart van het comfort. Je kan er in het centrum van De Panne, op straat parkeren, zonder je zorgen te moeten maken over de parkeermeter. Je kan nog steeds per uur betalen, maar hebt ook de mogelijkheid om meteen voor een halve dag (10.00u tot 14.00u of 14.00u tot 18.00u) (€ 4), een volledige dag (10.00u tot 18.00u) (€ 7) of zelfs meerdere dagen (€ 7 per dag) te betalen.

De nieuwigheden op een rij

Zie schema als bijlage

Burgemeester Bram Degrieck: “Meten is weten, vandaar dat we de laatste twee jaren van het huidige concessiecontract gebruiken om een aantal nieuwe maatregelen te nemen. We zijn ervan overtuigd dat dit een bijzondere stimulans zal zijn voor de handel en wandel in De Panne.  Koken kost uiteraard geld, vandaar het invoeren van een halve- of hele dagtarief in bijvoorbeeld de Dynastielaan.  Een ticket van € 7 om op 100 meter van het strand een hele dag te parkeren zal geen enkele toerist afschrikken.  Het inkorten van de periode waarin moet betaald worden in enkele zones waar rotatie minder van belang is, zal ook zorgen voor het ontlasten van de achterliggende buurten.”

Schepen van Parkeerbeleid Stéphane Buyens: “Een uurtje geven om méér te beleven: van ons krijg je een uur gratis om zalig te shoppen! Door het gratis parkeren op te trekken tot 1 uur geven we onze inwoners en bezoekers méér tijd om onze handelszaken te bezoeken.  Trouwens, dat eerste uur gratis is geldig over het ganse grondgebied.  Belangrijk is ook dat we personen met een handicap niet langer laten betalen voor een plaatsje, zij kunnen tot twee uur gratis overal parkeren.”

Parkeerkaart voor personen met een handicap: terug gratis ( + blauwe schijf in oranje zone)

Met de huidige reglementering kunnen personen met een parkeerkaart voor personen met een handicap enkel gratis parkeren op de voor hen voorbehouden plaatsen, op alle andere parkeerplaatsen moeten ze betalen. Voortaan kunnen ze terug gratis parkeren op alle plaatsen waar het betalend parkeren geldt. In de oranje zone is de parkeerduur echter beperkt tot 2 uren om de rotatie niet te verstoren. Dit betekent dat ze naast hun parkeerkaart ook de blauwe parkeerschijf zullen moeten voorleggen.

Timing

Het huidige concessiecontract met parkeerbedrijf Indigo Park Belgium (waarvan Streeteo een onderdeel is) loop nog tot en met 31 december 2021. De komende weken wordt de nieuwe aanpak van het betalend parkeerbeleid door het gemeentebestuur en Indigo Park Belgium samen uitgerold (91 nieuwe parkeermeters aankopen en installeren, nieuwe betaalsystemen mogelijk maken …) De implementatie is voorzien op 1 juli 2019. De resterende jaren van het concessiecontract zullen gebruikt worden om de nieuwe maatregelen uit te testen met het oog op de toekomst en een nieuw concessiecontract.

Mobiliteitsplan en financiële impact

De aanpassingen aan het betalend parkeerbeleid, meer bepaald de ingrepen op de verkeersreglementering, kaderen in het mobiliteitsplan. Wat de financiële impact van de aanpassing van het retributiereglement betreft, werd een raming van kosten en opbrengsten opgemaakt door het parkeerbedrijf. Het geschatte saldo, op basis van de beschikbare info, is positief.

Communicatie

Om de troeven en alle praktische zaken rond het nieuwe parkeerbeleid ruim bekend te maken bij inwoners, tweedeverblijvers, bezoekers, handelaars, horecazaken, verhuurkantoren enz. , worden de komende maanden verschillende info- en promocampagnes opgezet.

Kort samengevat

  • - 1 uur gratis parkeren op heel het grondgebied in plaats van 20 min.
  • - Nieuw ticket van € 4 / halve dag en € 7 / volle dag in een uitgebreide groene zone
  • - Het verkorten van de periode waarin moet betaald worden in de groene zone
  • - Een hoger tarief compenseert het financiële verlies
  • - Voordeliger parkeren voor personen met een handicap
  • - Nieuwe, moderne parkeermeters van de laatste generatie

 

 

09 april