Gemeente De Panne

Eerste fase van de onderhoudswerken op de E40 / A18

Vanaf dinsdag 23 april 2019 start in opdracht van Wegen en Verkeer West-Vlaanderen de eerste fase van de onderhoudswerken op de E40/A18 tussen Jabbeke en Gistel in de rijrichting van Frankrijk. Deze werken zullen 45 werkdagen in beslag nemen en zullen voor ernstige hinder zorgen.

De rijweg wordt volledig vernieuwd, tot en met de fundering. De vangrails worden vernieuwd. De werfzone start vanaf het knooppunt Jabbeke voorbij de splitsing met de A10 naar Oostende en eindigt vlak voor de parking in Westkerke (tussen kilometerpunt 46,950 en 41,600). Op dinsdag 24 april na de ochtendspits (vanaf 9u) start de aannemer met het klaarzetten van de werfsignalisatie. Om deze voorbereidende werken te kunnen uitvoeren, moet het verkeer in de rijrichting Brussel over 1 rijstrook (de pechstrook), waardoor er ernstige hinder zal zijn in de rijrichting Brussel.  In de loop van woensdag 25 april zal de werfzone ingericht zijn en vanaf dan wordt het verkeer richting Frankrijk met behulp van doorsteken op de andere rijrichting gebracht. Vanaf dan geldt de volgende verkeerssituatie tot het einde van de werken:

  • Het verkeer op de E40 / A18 richting Frankrijk moet over 1 versmalde rijstrook.
  • Het verkeer op de E40 / A18 richting Brussel moet over 2 versmalde rijstroken.
  • Het verkeer op de A10 komende van Oostende, Zandvoorde en Oudenburg zal ter hoogte van de verkeerswisselaar Jabbeke niet naar Veurne kunnen rijden. Dit verkeer moet de omleiding volgen via Oudenburg en Oostende (N346, N358 en N33) en via de oprit Gistel naar Veurne rijden. 
  • De parking in Westkerke blijft toegankelijk tijdens deze eerste fase.

Vanaf 25 april zullen deze werken voor ernstige hinder zorgen voor het verkeer richting Frankrijk. Vooral tijdens weekends met mooi weer kunnen de files hoog oplopen. De toeristen met bestemming Westkust worden aangeraden om zoveel mogelijk het openbaar vervoer te nemen. Het verkeer richting Brussel zal nauwelijks hinder ondervinden.

De werken zullen 45 werkdagen in beslag nemen. De aannemer zal 7 dagen op 7 en dag en nacht doorwerken zodat de totale duur van de werken beperkt blijft. Bij regenweer of te koude temperaturen kunnen de werken niet uitgevoerd worden. Aan de weggebruikers wordt gevraagd om voorzichtigheid aan de dag te leggen en zich te houden aan de opgelegde maximumsnelheid van 70 km/u in de werfzone.

Na de zomervakantie volgt een tweede fase van deze werken, waarbij er aansluitend op deze werf ook in de rijrichting van Frankrijk gewerkt wordt vanaf de parking Westkerke (die zal afgesloten zijn) tot Gistel (van kilometerpunt 41,600 tot 37,290). 

05 april