Gemeente De Panne
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Project "Bewegen op verwijzing"

Dankzij het project Bewegen op Verwijzing kunnen huisartsen inwoners met een gezondheidsrisico doorverwijzen naar een Bewegen op Verwijzing-coach.

De Panne, Koksijde, Veurne en Alveringem zijn gestart met het project ‘Bewegen Op Verwijzing’, een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven en met steun van de Vlaamse overheid. De bedoeling van het project is de 'zittende' Vlaming met een gezondheidsrisico op doktersverwijzing aan het bewegen krijgen.

Plan op maat

De door de dokter doorverwezen patiënten krijgen van de coach een beweegplan op maat: van een dagelijkse fietstocht naar het werk tot een wekelijks dans- of zwemuurtje in de buurt. De coach helpt hen op weg en motiveert hen. Ook de lokale sportverenigingen doen mee aan Bewegen op Verwijzing.

Doel

Het is de bedoeling dat elke deelnemer zijn weg naar een actiever leven op termijn zelfstandig kan verderzetten. Het aantal consultaties bij de coach bepaal je zelf, maar het maximum ligt op 7 uur individuele begeleiding.

Dankzij Bewegen op Verwijzing profiteert de deelnemer van heel lage tarieven. Je betaalt de coach amper € 5 per kwartier voor een individuele sessie, en € 1 per kwartier voor een groepssessie. Heb je recht op een verhoogde tegemoetkoming, dan krijg je een extra korting.

Bewegen Op Verwijzing-coach

In onze regio werden 2 gemotiveerde beweegcoaches aangesteld: Joke Battel en Björn Ringoot. Vanuit hun jarenlange ervaring als kinesist weten hoe ze mensen kunnen aanzetten tot bewegen, en hen aan het bewegen houden. Niemand moeten ‘topsporter’ worden, maar vaak kunnen kleine verbeteringen op het vlak van bewegen al een wereld van verschil betekenen.

De regio neemt het initiatief

Alveringem, De Panne, Koksijde en Veurne hebben, onder begeleiding van LOGO Brugge Oostende een aanvraagdossier ingediend bij het Vlaams Instituut Gezond Leven. Vanuit elke gemeente zijn er vertegenwoordigers aangesteld die het project zullen opvolgen.

“Binnen dit dossier heeft de regio aangegeven wie als coach aan de slag kan, hoe ze de huisartsen hierover zullen informeren en hoe ze dit initiatief ook voor iedereen toegankelijk zullen maken,” zegt Luc Lipkens, stafmedewerker bij het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Voordelen

Onderzoek toont aan dat je dubbel zoveel beweegt na begeleiding. Bovendien heeft het project ook nog andere voordelen: je voelt je beter in je vel, je komt vaker naar buiten en je hebt meer sociaal contact.

Jo Vandeurzen, Vlaams minister voor Volksgezondheid, Welzijn en Gezin: “Uit de evaluatie van de eerste projecten bleek dat de deelnemers erin slaagden om dagelijks meer te bewegen, ook zij die er anders heel moeilijk toe komen. Ik zou daarom de regio Veurne willen feliciteren met zijn engagement om Bewegen op Verwijzing op te starten. Voldoende beweging draagt namelijk bij tot een goede gezondheid.”

Meer info?

www.bewegenopverwijzing.be

dienst Sociale Zaken & Senioren | De Boare, Koningsplein 1 | 058-42 97 65 |

kris.jonckheere@depanne.be

11 januari