Gemeente De Panne
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

25 jaar adviesorgaan voor cultuur en uitreiking 5de cultuurprijs.

Op vrijdag 5 oktober jongstleden ging in de feestzaal de viering van 25 jaar gemeentelijk adviesorgaan voor cultuur (GAC) en de uitreiking van de 5de cultuurprijs door. De tweeledige activiteit was bijzonder geslaagd en kon rekenen op een talrijk opgekomen en enthousiast publiek.

Ter gelegenheid van het zilveren jubileum was er een vrij podium met lokale talenten, waarop De Bonte Meiden (toneel), Christophe Coffyn (altsaxofoon) en Jan Devos (zang), beide begeleid door Jean-Pierre Hautekiet op de piano, Horus (rap), Riet Sinnaeve (poëzie) en Sander Vandevelde (piano) het beste van zichzelf gaven. Miek De Kepper-voormalig directeur van Cultuur Lokaal en LOCUS - bracht een boeiende gelegenheidstoespraak.

De cultuurprijs, een initiatief van het gemeentelijk adviesorgaan voor cultuur, wordt om de twee jaar uitgereikt aan een individuele inwoner of een vereniging met zetel in De Panne, die zich op een bijzondere manier verdienstelijk heeft gemaakt voor de cultuur en/of het culturele leven in De Panne of die de gemeente een culturele uitstraling bezorgde in de regio. De laureaat krijgt een mooi kunstwerk van de Adinkerkse beeldhouwer Eddy Walrave ter waarde van € 1.500.

De laudatio van de laureaat van de 5de cultuurprijs lag in handen van Ingrid Hoste, de voorzitter van de Koninklijke Toneelvereniging Kink Kank Hoorn. Zij had ook deel uitgemaakt van de jury die beraadslaagde over de toekenning van de cultuurprijs, waarvoor er 5 kandidaten waren voorgedragen: Luc Drappier, Yves Vanthuyne, Ingrid Janssens, Willy Vandenplassche en Geert Vanthuyne. De jury besloot op 18 juni 2018 unaniem om de 5de cultuurprijs toe te kennen aan de heer Yves Vanthuyne.

Yves Vanthuyne kwam al vroeg in contact met Cultuur, want één van zijn jeugdvrienden was immers kunstenaar Walter Vilain uit Koksijde. Ook toen hij zijn legerdienst vervulde in het Duitse Kassel bleef zijn interesse voor cultuur groot. Zo ging hij naar één van de eerste edities van Documenta in Kassel. Alhoewel het zijn grote droom was om architect te worden, nam hij de slagerij van zijn vader over. Toch bleef de interesse voor cultuur bestaan, door zijn zoon Geert, die al meer dan 20 jaar de dienst Cultuur leidt en hun gezamenlijke culturele reizen.

Toen Villa Le Chalutier met kunstcollectie en inboedel werd geschonken aan het gemeentebestuur, betekende dit de start van zijn engagement om te ijveren voor de restauratie van de villa. Hij deed dit ook tijdens zijn 18-jarige voorzitterschap van het gemeentelijk adviesorgaan voor cultuur. Yves Vanthuyne vindt het belangrijk om de inwoners van De Panne er op te wijzen dat onze gemeente heel veel te bieden heeft op cultureel vlak. Denken we maar aan de vele mooie plekjes en architecturale pareltjes in de Dumontwijk. Daarnaast is het ook zijn doel om meer mensen te bereiken zodat ze zich meer betrokken voelen bij het culturele leven in onze gemeente.

Info: dienst Cultuur, Zeelaan 21, 058-42 97 53, cultuur@depanne.be

25 oktober