Gemeente De Panne

Een 'lopend' vuur door de Westhoek

Zaterdag 18 december is het Vredeslicht aangekomen in De Panne. Het brandt nog t.e.m. 9 januari in De O.L.V.-kerk in de Zeelaan.

Het Vredeslicht wil mensen met elkaar verbinden over grenzen, leeftijden, religies, ras, geaardheid … heen. Het wil een teken zijn van hoop, vrede, verdraagzaamheid en verbondenheid in de donkere periode voor Kerstmis en Nieuwjaar.

Jaarlijks wordt het Vredeslicht in Bethlehem aangestoken door een kind en van daaruit via Tel Aviv overgevlogen naar de Oostenrijkse stad Linz. Daarna wordt het verder verspreid over Europa. Sedert een vijftal jaren komt het licht ook naar België.

Westhoek Vredeshoek

Ruim een eeuw geleden was het de oorlogsgruwel die de Westhoek met elkaar verbond. Op woensdag 15 december arriveerde het Vredeslicht vanuit Duitsland in Ieper. Op zaterdag 18 december om 08.30u vertrokken 4 groepen opnieuw met het Vredeslicht. Bij aankomst in Zonnebeke, Poperinge, Lo en Langemark werd het overhandigd aan het lokaal bestuur. Van daaruit vertrokken 4 nieuwe groepen, respectievelijk richting Wervik, Vleteren, Diksmuide en Houthulst. Zo wandelden en liepen groepen en verenigingen verder tot het Vredeslicht tegen de avond in Kemmel, De Panne, Koksijde en Nieuwpoort arriveerde en dus in alle 18 Westhoekgemeenten brandde. Op die manier zijn de Westhoekgemeenten door het Vredeslicht op een positieve manier met elkaar verbonden.

Vredeslicht in De Panne

De Panne, als eindhalte van de Westelijke route, heeft voor de tweede keer het Vredeslicht ontvangen. Christopher Peirs en Christopher Loose haalden het Vredeslicht op in Veurne en brachten het al lopend, onder begeleiding van Olivier Cauwelier op de fiets, naar De Panne. Op de Markt werd het officieel doorgegeven aan de burgemeester en schepenen, die het op hun beurt overhandigden aan pastoor Houtman.

Bekijk de videoreportage

Of bekijk de foto's van de aankomst van het Vredeslicht in De Panne

Verspreid zelf het Vredeslicht!

Nog tot en met 9 januari wordt het Vredeslicht bewaard in de O.L.V.-kerk en kan iedereen die dit wil, een eigen kaars gaan aansteken met het Vredeslicht. Bij de dienst Toerisme zijn (tijdens de openingsuren) ook Vredeslichtkaarsjes (klein: € 2,5, groot: € 4) te verkrijgen.

Steek jouw kaars aan in de O.L.V.-kerk of je kan een Vredeslichtkaarsje halen bij de dienst Toerisme.

18 december