Gemeente De Panne

Lokaal bestuur biedt goedkope zelftests aan inwoners en personeel

Het lokaal bestuur De Panne heeft 10.000 zelftests aangekocht die inwoners en personeelsleden van het bestuur vanaf vrijdag 17 december voor maximaal € 2,50 kunnen aankopen. Het lokaal bestuur werkt hiervoor samen met de Pannese apotheken, die meteen ook de nodige deskundige informatie kunnen geven.

Het lokaal bestuur De Panne volgt de coronapandemie nauwlettend op, om indien nodig snel de nodige maatregelen door te voeren. Hierdoor zijn het aantal besmettingen in De Panne altijd relatief laag, vergeleken met de Vlaamse en provinciale gemiddelden. Jammer genoeg zijn de besmettingscijfers tijdens deze vierde golf in De Panne toch tot 10 keer hoger dan tijdens de derde golf (voorjaar van 2021).

Daarom heeft het lokaal bestuur beslist om 10.000 zelftests aan te kopen die de inwoners en personeelsleden van het bestuur aan een voordelige prijs kunnen aankopen.

Door het afnemen van een zelftest kan de burger voor zichzelf gemoedsrust bekomen gezien hij hiermee met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid ervan kan uitgaan niet besmettelijk te zijn. Bijgevolg kan hij ook met een gerust gemoed deelnemen aan het sociale leven met familie en vrienden, zij het steeds volgens de geldende maatregelen.

Principes

Inwoners en personeelsleden kunnen maximaal 1 zelftest per week per persoon kopen op vertoon van de identiteitskaart.

Het lokaal bestuur werkt samen met de 6 Pannese apothekers die de zelftests aanbieden voor maximaal € 2,50. Voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming kost een zelftest na terugbetaling slechts € 1. Meteen kunnen burgers ook de nodige deskundige uitleg hierrond krijgen.

De regeling geldt tot de voorraad zelftest uitgeput is.

 

Zelftest

De zelftest is een snelle allergeentest die je gemakkelijk zelf kunt uitvoeren. De betrouwbaarheid is ongeveer 80%. ze is niet geschikt wanneer je symptomen hebt, of wanneer je minder dan 3 maanden geleden een positieve PCR-test aflegde. Na een risicocontact (zowel hoog als laag) is een zelftest enkel nuttig 3 tot 6 dagen na dat contact. Een hoogrisicocontact moet sowieso gemeld worden. Dit kan via www.mijngezondheid.be, waarna ook een PCR-test nodig is.

Bram Degrieck, burgemeester:

“Als lokaal bestuur hebben we tijdens de gehele coronaperiode ons in alle bochten en plooien gewerkt om onze inwoners zoveel als mogelijk te faciliteren. Zo ook tijdens deze vierde golf.

Ook in De Panne zijn de besmettingscijfers té hoog en moeten die omlaag. Zelftests zijn een goed en adequaat middel om sneller een besmetting op het spoor te komen, bovendien kan een negatieve zelftest gemoedsrust bieden bij deelname aan het sociale leven. We hebben met ons lokaal bestuur 10 000 zelftests aangekocht en laten die verdelen via de apothekers. Hierdoor kunnen onze inwoners max 1 keer per week een zelftest kopen aan € 2,50 i.p.v. € 8, zolang de voorraad strekt. We kiezen bewust voor de verdeling via de apothekers, want die geven ook een woordje uitleg.”

Meer info?

dienst Veiligheid & Preventie

058-42 97 35

veiligheid@depanne.be

15 december