Gemeente De Panne

De Planché komt terug!

Het lokaal bestuur onderzoekt of het volgend zomerseizoen een houten of een betonnen Planché zal leggen. Een betonnen testplanché moet het mogelijk maken de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen.

De Planché is een initiatief van het lokaal bestuur om, gezien corona, de mensen beter te spreiden over de Zeedijk en het strand. De voorbije 2 jaar was dit duidelijk een succes, en dus staat nu al vast dat de Planché de komende jaren zal terugkomen. De vraag is echter ‘hoe’?

2 opties

De voorbije 2 zomers huurde het lokaal bestuur een houten Planché. Gezien de huurprijs is aankopen misschien een slimmere keuze, al moeten de houten planken in dat geval wel ergens gestockeerd worden tijdens de winter, wat geld en werkuren kost. Ook moeten beschadigde planken hersteld worden en zorgen de splinters in het hout elk jaar voor een aantal verwondingen bij wie blootvoets op het pad loopt.

Bijgevolg ging het bestuur op zoek naar een veilig, mooi en goedkoper alternatief, en vond dit in geprefabriceerde betonnen platen met een houtmotief.

Testplanché

Een betonnen Planché moet het hele jaar door blijven liggen. Het voordeel hiervan is dat iedereen ook in de winterzon kan wandelen en fietsen langs het strand. Het nadeel is dat het zandvrij maken een grote werklast kan betekenen en dus moet kunnen gebeuren met een tractor of kraanwagen. Tot eind dit jaar ligt een testplanché van 24 meter lang in het zand, om te onderzoeken of dit effectief het geval is.

Vergunning

Als blijkt dat een betonnen Planché de beste optie is, is er een stedenbouwkundige vergunning nodig. Vandaar dat sinds kort een ‘bekendmaking openbaar onderzoek over een aanvraag van een omgevingsvergunning’ uithangt langs de Zeedijk. Het bestuur wil die immers hebben voor er een bestelling geplaatst wordt.

Als echter gekozen wordt voor een houten Planché, zal deze begin 2022 besteld worden en wordt de omgevingsvergunning simpelweg niet uitgevoerd.

24 november