Gemeente De Panne

Straatlampen krijgen leds

In opdracht van het lokaal bestuur gaat Fluvius tegen 2030 alle openbare verlichting ombouwen naar ultrazuinige ledverlichting.

In de week van 22 november start een aannemer van Fluvius met het ‘verledden’ van de verlichtingspalen in de Groene Biezenlaan en zijstraten, de Egelantierlaan en zijstraten, de Calmeynlaan, Bosduiflaan, Kievitweg en Fazantenlaan.

Door de omschakeling naar ledverlichting mikt De Panne vooral op een forse daling van het energieverbruik, de -kosten en de CO2-uitstoot. Daarnaast evolueert de verlichtingstechnologie razendsnel en speelt verlichting een almaar grotere sociale rol, bijvoorbeeld door een bepaalde sfeer of uitstraling, of door bewoners en voorbijgangers een groter veiligheidsgevoel te geven. Ook daarop kan het lokaal bestuur beter inspelen door de omschakeling naar leds.

Het juiste licht op de juiste plaats

Het uitgangspunt bij de omschakeling naar led is sowieso het beter verlichten van de openbare weg, gecombineerd met een lager vermogen. Bij elke vervanging wordt daarom gekeken naar de vereiste hoeveelheid licht van iedere specifieke straat, fietspad of plein. De nieuwe ledverlichting laat ook toe om de lichtbundel beter te richten.

22 november