Gemeente De Panne

Mountainbikenetwerk van 425 km over de hele Vlaamse kust geopend, inclusief nieuwe Westkust-marathonroute van 107 km

De Panne, 7 november 2021 - Vandaag openen Sport Vlaanderen, Westtoer en de kustgemeenten officieel het kustmountainbikenetwerk, 425 km aaneengesloten mountainbikeplezier aan de Vlaamse kust, van de Nederlandse tot aan de Franse grens.

Daarnaast lanceert Sport Vlaanderen voor de mountainbikers die van een extra uitdaging houden ook een nieuwe MTB-marathonroute van 107 km tussen De Panne, Koksijde, Nieuwpoort en Middelkerke.

Uniek mountainbikenetwerk

In de afgelopen jaren zijn er heel wat mountainbikeroutes geopend of vernieuwd aan onze kust. Het is altijd de ambitie geweest van Sport Vlaanderen, Westtoer en de kustgemeenten om op termijn al die routes met elkaar te verbinden tot een groot, kwalitatief, aaneengesloten kustnetwerk van meer dan 425 km, uniek in onze contreien. Met de opening van de nieuwe route in Oostende eerder dit jaar is het kustmountainbikenetwerk nu een feit.

“We investeren in laagdrempelige sportinfrastructuur, zoals routestructuren, om Vlaanderen steeds beweegvriendelijker te maken”, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. “We beschikken in Vlaanderen zo al over meer dan 7.000 km mountainbikeroutes, die we zorgvuldig uitstippelen en goed onderhouden. Dit nieuwe uitgebreide mountainbikenetwerk is een uniek concept in Vlaanderen en omstreken en zorgt ervoor dat er het hele jaar door op elk niveau gesport kan worden aan onze mooie kust.  Met deze schaalsprong voor de mountainbikesport houden we de drempels om buiten te sporten zo laag mogelijk, zodat mensen ook na de zomer hun fietsambities kunnen waarmaken.”

Marathonroute voor extra uitdaging

De bestaande mountainbikeroutes in het netwerk zijn ideaal voor recreatieve mountainbikers en ook voor de vele toeristen aan de kust is het een geweldige sportieve activiteit. Als onderdeel van dit netwerk heeft Sport Vlaanderen voor de mountainbikers die van een extra uitdaging houden een nieuwe marathonroute van 107 km ontwikkeld aan de Westkust.  Met aparte bewegwijzering worden de vier bestaande routes in De Panne, Koksijde, Nieuwpoort en Middelkerke met elkaar verweven tot één ultralange mountainbikelus. Marathonroutes zijn extra lange routes voor mountainbikers die alleen of in groep graag eens uren aan een stuk willen afzien, met voldoende hoogtemeters en technische passages. In Limburg, Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen vind je al zo’n route. Het is de bedoeling om in elke provincie minstens één marathonroute te creëren.

Door bos, duinen en strand

In het dichtbevolkte kustgebied - met veel beschermde gebieden in de vorm van duinen, strand en natuur – was het vaak een uitdaging om nieuwe routes met voldoende offroadkilometers samen te stellen.  De laatste jaren lukte het door een intensieve samenwerking tussen Sport Vlaanderen, Westtoer en de kustgemeenten toch om het kustnetwerk te vervolledigen met maar liefst 178 offroadkilometers (42%). Samen zullen ze de routes de komende jaren nog verder verbeteren waar en wanneer mogelijk.

“Maar liefst 2300 palen en borden moeten garant staan voor een kwalitatieve bewegwijzering voor de mountainbiker”, zegt gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu. “Vrijwillige peters en meters voeren jaarlijks 1 of meerdere controles uit en ook andere bikers kunnen problemen aan de routes signaleren via de website www.routechirurg.be. De technische ploegen van Westtoer voeren de nodige werkzaamheden uit om de bewegwijzering van de routes in optimale toestand te houden.”

“Aan de kust kan je het mountainbiken in al zijn facetten beleven doordat paden lopen via bos, duinen en strand”, zegt Marleen Decordier, voorzitter Sportoverleg Kust (SOK). “Doordat je nu ook extra kilometers aan je rit kan toevoegen via het MTB-kustnetwerk en de marathonroute zorgt dit uiteraard voor een extra uitdaging.  Het feit dat je op deze manier ook kennis maakt met al onze mooie kustgemeenten is gewoon een ongelofelijke meerwaarde.”

Een mountainbikeroute is nooit veraf

Waar je ook woont in Vlaanderen, een mountainbikeroute is nooit veraf. De realisatie van de eerste mountainbikeroute dateert al van 1995 en 26 jaar later staat de teller ondertussen op liefst 183 routes en 337 lussen die samen 7.000 km mountainbikeplezier opleveren. In 209 gemeenten – dat is 70% van alle Vlaamse gemeenten – kan er ondertussen gemountainbiket worden. Op de routes in De Haan, Herentals, Gooik, Kluisbergen en Maasmechelen telt Sport Vlaanderen sinds eind 2019 – begin 2020 het aantal passerende mountainbikers. Uit de metingen blijkt de kustroute in De Haan het populairst, met bijna 25.000 mountainbikers in 2020. Wat ook opvalt is dat er in de “koudere” maanden, van oktober tot april, het meest gemountainbiket wordt.

Ontdek en download onze mountainbikeroutes op de website van Sport Vlaanderen.

Over Sport Vlaanderen

Sport Vlaanderen is de sportadministratie van de Vlaamse overheid, en heeft een duidelijke missie: het wil iedereen in Vlaanderen zoveel mogelijk kansen bieden om zijn hele leven lang te sporten en te bewegen. Sport Vlaanderen doet dit door het sport- en beweegaanbod in Vlaanderen zo kwaliteitsvol en zo toegankelijk mogelijk te maken op maat van iedereen. Onze sportcentra vervullen hierin een belangrijke rol. Om dit te bereiken geven dagelijks meer dan 600 mensen het beste van zichzelf, onder leiding van administrateur-generaal Philippe Paquay en algemeen directeur Paul Rowe. De organisatie bestaat uit het hoofdbestuur dat zich in Brussel bevindt, en dertien centra verspreid over Vlaanderen.

Contact

Kabinet Vlaams minister van Sport Ben Weyts
Michaël Devoldere
Woordvoerder van minister Ben Weyts
michael.devoldere@vlaanderen.be
+32 484 14 08 19

Sport Vlaanderen
Frank Bulcaen
Coördinator Beleid en projecten
frank.bulcaen@sport.vlaanderen
+32 497 05 18 52

07 november