Gemeente De Panne

Vaccinatie tegen griep

Omwille van de corona-epidemie is het dit jaar extra belangrijk dat personen vanaf 50 jaar zich laten vaccineren.

De jaarlijkse griepvaccinaties zijn opnieuw gestart. Het is de beste manier om je tegen griep, en vooral de gevolgen ervan, te beschermen. De kans dat je griep krijgt, is dan immers veel  kleiner. Krijg je toch griep, dan word je dankzij je vaccinatie minder ziek en is de kans op  complicaties zoals een longontsteking veel kleiner. Bovendien help je ook overvolle ziekenhuizen vermijden bij een eventuele coronapiek in het griepseizoen.


Wanneer vaccineren?
Je laat je best voor half november vaccineren. Zolang de griep niet in het land is, blijft vaccinatie nuttig. Het vaccin beschermt pas na twee weken en werkt maar één winterperiode, want elk jaar circuleren er andere types griepvirussen en de samenstelling van het vaccin moet telkens worden aangepast.

Risicogroepen
De griepprik is sterk aanbevolen voor:
• 65-plussers, en gezien de corona-epidemie iedereen ouder dan 50 jaar
• zwangere vrouwen
• mensen met een hartziekte, een longziekte, een lever- of nierziekte, een chronische  spierziekte, of met diabetes
• mensen met een verminderde weerstand door andere ziekten of door een medische behandeling
• al wie in een woonzorgcentrum, een psychiatrische instelling voor lang verblijf of een instelling voor personen met een beperking opgenomen is
• iedereen die in de gezondheidssector werkt
• iedereen die samenwoont met deze risicopersonen of met kinderen jonger dan 6 maanden


Wat met een pneumokokkenvaccin?
Ben je ouder dan 65 of chronisch ziek? Dan heb je ook meer risico op een longontsteking of bloedvergiftiging door pneumokokken. Zeker als je griep krijgt. Raadt je arts je een griepvaccin aan? Bespreek dan of het aangewezen is om je ook tegen pneumokokken te laten vaccineren. Dit vaccin wordt niet terugbetaald, maar moet niet elk jaar herhaald worden.


www.griepvaccinatie.be

22 oktober