Gemeente De Panne

Lady Linn brengt uniek concert rond Operatie Dynamo

Als afsluiter van het herdenkingsjaar naar aanleiding van Operatie Dynamo, geeft Lady Linn op 2 oktober een uniek concert met muziek van Vera Lynn. Een niet te missen optreden, begeleid door de Koninklijke Harmonie Ypriana.

Nog tot 3 oktober herdenkt De Panne het begin van de Tweede Wereldoorlog. Met Operatie Dynamo in mei 1940 was niet alleen het strand van Duinkerke, maar ook het strand van De Panne het decor van een historische evacuatie. Ook in De Panne zijn ruim 30.000 Britse soldaten met kleine en grote vaartuigen ontscheept. Oprukkende Duitse troepen zorgden ondertussen voor een nooit geziene ravage.

‘Operatie Dynamo’ blijft een belangrijk hoofdstuk uit de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Naast de historische tentoonstelling in Villa Le Chalutier staan nog een hele reeks initiatieven op het programma.

Concert ‘Van Vera Lynn tot Lady Linn’

Het concert ‘Van Vera Lynn tot Lady Linn’ vindt plaats op zaterdag 2 oktober om 20u in het Proximustheater in De Panne. Speciaal voor de herdenking van Operatie Dynamo zingt Lady Linn, onder begeleiding van de Koninklijke Harmonie Ypriana, een aantal iconische songs uit de jaren 40. In de moeilijke periode rond de Tweede Wereldoorlog zorgden sterren als Marlène Dietrich, Edith Piaf en Vera Lynn met hun beroemde liedjes voor onvergetelijke momenten in het leven van een internationaal publiek. Naast de muziek uit de jaren 40 brengt Lady Linn ook nummers uit haar eigen repertoire.
 

Vertelwandelingen

Op diverse data in september (17-18-19 september en 24-25-26 september) staan vertelwandelingen op het programma van de herdenking. Tijdens een twee uur durende theaterfakkeltocht kunnen wandelaars de historische locaties rond Operatie Dynamo ontdekken. Langs het wandeltraject brengen de acteurs van de Koninklijke toneelvereniging Kink Kank Hoorn de verhalen van toen met woord en beeld.


Belangrijk hoofdstuk in WO II

‘Operatie Dynamo’ is één van de meest tot de verbeelding sprekende militaire operaties uit de Britse geschiedenis en een belangrijk hoofdstuk van de Tweede Wereldoorlog.

Operatie Dynamo wordt soms omschreven als ‘The Miracle of Dunkirk’ maar de grootscheepse evacuatie ging verder dan Duinkerke. Meer dan 330.000 militairen, waarvan bijna 140.000 niet-Britten, konden door ‘Operatie Dynamo’ Engeland bereiken. De meerderheid kon vertrekken vanuit de haven van Duinkerke, maar één derde moest via de stranden en ge├»mproviseerde pieren in zee inschepen.

Operatie Dynamo had niet alleen militaire gevolgen. De gebeurtenissen van mei-juni 1940 hadden ook een grote impact op het dagelijks leven van de bevolking in De Panne. Tijdens de herdenking in De Panne duiden authentieke beelden, objecten en getuigenissen de historische feiten en wordt ook getoond hoe de inwoners van De Panne deze gebeurtenis beleefden.

De herdenking van Operatie Dynamo wordt gesteund door de Vlaamse overheid en Westtoer.

Info & tickets: www.operatiedynamo.be

06 september