Gemeente De Panne

Beklijvend spektakel rond Operatie Dynamo

Tijdens een beklijvende, twee uur durende theaterfakkeltocht ontdek je binnenkort enkele historisch belangrijke locaties rond Operatie Dynamo. Acteurs van de Koninklijke toneelvereniging Kink Kank Hoorn brengen de verhalen van toen met woord en beeld.

Operatie Dynamo

Toen het Britse leger bij de ‘Slag om Duinkerke’ eind mei 1940 helemaal ingesloten werd, was een evacuatie van de troepen onafwendbaar. Het plan voor deze operatie werd in een dynamokamer van het marine-hoofdkwartier onder het kasteel van Dover ontwikkeld, vandaar de naam Operatie Dynamo.

Als er over Operatie Dynamo gesproken worden, wordt vooral het Franse Duinkerke genoemd, maar ook in De Panne waren de gevolgen voelbaar: drukte, chaos, bombardementen en beschietingen, brandende gebouwen en burgerslachtoffers … Zo’n 340.000 manschappen moesten overgevaren worden vanop de stranden van Duinkerke tot De Panne. Overal werden boten opgevorderd, tot vissersboten en de kleinste sloepen toe. En die overtocht was niet zonder gevaar. Er waren immers zeemijnen, torpedo’s en mitrailleurvuur van de Duitse Luftwaffe. Getuigen vertelden dat er kolonnes voertuigen waren van hier tot Duinkerke.

Theaterwandeling

Dit voor De Panne belangrijk stukje geschiedenis wordt tijdens een unieke theaterwandeling tot leven gebracht door de Koninklijke toneelvereniging Kink Kank Hoorn. Soms bitterhard, soms hartverwarmend en altijd beklijvend.

Het verhaal werd geschreven door scenarist Stefan Vancraeynest en geregisseerd door Bart Cafmeyer. Pannenaar Alex Decoussemaecker zorgt vanuit zijn re-enactment-achtergrond voor een aantal exclusieve elementen die bijdragen aan de uitwerking van het verhaal.

Koop nu je tickets!

De theaterfakkeltocht maakt deel uit van het herdenkingsprogramma van het lokaal bestuur De Panne en Westtoer rond 80 jaar Operatie Dynamo. Koop dus nu al je tickets en mis dit spektakel niet!

Theaterfakkeltocht 'Operatie Dynamo De Panne'

17-19/09 & 24-26/09

Vrijdag: 18.00u, 18.30u, 19.00u, 19.30u

Zaterdag en zondag: 17.00u, 17.30u, 18.00u, 18.30u, 19.00u

Start: gemeentehuis, Zeelaan 21, De Panne

€ 10, -12 jaar: gratis

Tickets via www.depanne.be/dynamotheaterwandeling

 

20 augustus