Gemeente De Panne

Hedendaagse kunst in het unieke decor van de kust

Op 27 mei start een nieuwe editie van Beaufort 21, met twee prachtige kunstwerken in De Panne.

In een vorige editie van De Panne Leeft kon je al lezen dat van 27 mei tot en met 7 november 2021 de zevende editie van Beaufort 21 plaatsvindt en dat alle kustgemeenten, dus ook De Panne, deelnemen aan deze triënnale voor hedendaagse kunst aan zee. Vorige maand blikten we terug op de kunstwerken van vorige edities en nu zetten we graag de twee kunstwerken in de kijker die onze gemeente dit jaar mag verwelkomen.

Touching To Sea You Through Our Extremities - Laure Prouvost

De Franse kunstenares Laure Prouvost heeft het kunstwerk ‘Touching To Sea You Through Our Extremities’ gemaakt dat een permanente plaats krijgt op het strand ter hoogte van het Leopold I-monument.

Laure Prouvost is gebiologeerd door de octopus, een zeewezen dat geregeld opduikt in haar oeuvre. In De Panne ligt een gigantisch exemplaar. De tentakels symboliseren hoe Prouvost - zelf aangespoeld in het meertalige België - zich tussen de verschillende culturen en vormen van communicatie moest manoeuvreren. Ze spreidt haar tentakels en tast met haar zuignappen de omgeving af. Met een lamp in de hand wijst ze je de weg. Haar gedachten, aanrakingen en bewegingen versmelten. Synesthesie, het vermogen om een zintuiglijke ervaring te vertalen naar een andere zintuiglijke indruk, vormt haar grootste troef én overlevingsstrategie. Met een krachtige leuze spreekt ze de toeschouwer rechtstreeks aan, en dompelt ze iedereen onder in een bijzonder sensoriële omgeving.

Met een humoristische knipoog vergelijkt Prouvost bovendien de octopus met de menselijke ‘ways of coping’: de octopus houdt een telescoop, stekker en andere werkinstrumenten stevig vast in haar tentakels die begroeid zijn met mosselen en borsten. Zo ook een laars van één van de ruiters van het kunstwerk ‘Men’ van Nina Beier op de golfbreker in Nieuwpoort.

Cast Away – Michael Rakowitz

Het tweede kunstwerk is van de Amerikaanse kunstenaar Michael Rakowitz. Hij verkent graag de hechting van herinneringen aan objecten. Voor het kunstwerk ‘Cast Away’, dat in De Panne te zien is, bracht hem dit bij de HMS Wakeful, een oorlogsschip dat in 1940 door de Duitsers werd getorpedeerd. Het gezonken oorlogsmonument, dat onder water een nieuwe thuishaven vormt voor algen en onderwaterwezens, blijft aan land verder leven in de herinneringen van nabestaanden.

Rakowitz vroeg de Belgische bevolking om een object te doneren waar een pijnlijke oorlogsherinnering aan vastkleeft. De giften verwerkte hij in een betonstructuur die gemaakt is om ecosystemen op te laten groeien. Hij spiegelt hiermee het Joodse ritueel ‘Tashlich’ waarbij misstappen in het water worden gegooid, als moment van heling en reflectie. Door de stijgende zeespiegel zullen deze objecten op een dag onder water liggen.

De kunstenaars

Laure Prouvost verbleef een belangrijk deel van haar carrière in Londen, waar ze studeerde. Nu woont en werkt nu in Antwerpen. In 2013 won ze als eerste Franse kunstenares de prestigieuze Turner Prize voor levende kunst, nadat ze in 2011 al de Max Mara Prize had gewonnen.

Michael Rakowitz woont en werkt in Chicago. Hij had reeds verschillende soloprojecten en tentoonstellingen en zijn werk is wereldwijd te zien geweest in o.a. het MoMA en de 16de Biënnale van Sydney.

Meer info? dienst Cultuur | 058-42 97 53| www.depanne.be/cultuur

21 mei