Gemeente De Panne

Laure Prouvost stelt octopus tentoon op strand

Leek en kenner kunnen van 27 mei tot 7 november tijdens Beaufort 21 genieten van hedendaagse kunstwerken langs de kust. De Panne heeft het genoegen een werk van Laure Prouvost permanent te plaatsen: een octopus spoelt aan op het strand van De Panne. De kust ademt kunst!

Beaufort is een driejaarlijks kunstproject dat zich van 27 mei tot 7 november opnieuw uitstrekt over de Belgische kust. Tijdens deze zevende editie van de triënnale voor hedendaagse kunst aan zee worden de bijzondere kwaliteiten van Beaufort benadrukt: het decor van de zee, de laagdrempeligheid van het project, de spreiding over de kustlijn en de uitbouw van een kwalitatief beeldenpark op termijn.

Curator Heidi Ballet (°1979, Hasselt) selecteerde een mix van binnen-en buitenlandse kunstenaars die voor Beaufort 21 21 kunstwerken realiseren over de hele kust: twee kunstwerken per gemeente en één overkoepelend project dat de kustlijn zal afreizen. Een eerste kunstwerk in De Panne komt er van de Franse Laure Prouvost.

 

Laure Prouvost (°1978)

Het werk van Laure Prouvost bestaat vooral uit videokunst, installaties en schilderijen. Ze onderzoekt daarin de verbindingen tussen taal, beeld en perceptie. Een belangrijk deel van haar carrière verbleef Laure in Londen, waar ze studeerde. Nu woont en werkt ze in Antwerpen. In 2013 won ze als eerste Franse kunstenares de prestigieuze Turner Prize voor levende kunst, nadat ze in 2011 al de Max Mara Prize had gewonnen.

Octopus

Laure Prouvost is gebiologeerd door de octopus, een zeewezen dat zich geregeld laat zien in haar video’s, sculpturen, (geluids)installaties en performances.

In De Panne spoelt een gigantisch exemplaar aan. De tentakels symboliseren hoe Prouvost - eveneens aangespoeld in het meertalige België - zich tussen de verschillende culturen en vormen van communicatie moest manoeuvreren. De hulpeloosheid van de octopus is slechts een illusie: ze spreidt haar tentakels over het zand en tast met haar zuignappen voorzichtig de omgeving af. Haar gedachten, aanrakingen en bewegingen versmelten; dit vormt haar grootste troef én overlevingsstrategie. Die tactiliteit vind je ook in het oeuvre van Prouvost. Met een krachtige leuze spreekt ze de toeschouwer rechtstreeks aan, en dompelt ze je zo onder in een bijzonder sensoriële omgeving.

Prouvost vergelijkt bovendien de octopus met de menselijke ‘ways of coping’: de octopus houdt onder andere een telescoop en een stekker stevig vast in de tentakels die begroeid zijn met mosselen en borsten. Zo ook een laars van één van de ruiters van het kunstwerk ‘Men’ van Nina Beier op de golfbreker in Nieuwpoort.

 

Cindy Verbrugge, schepen van Cultuur: “Een inspirerend werk met een vleugje humor, een duidelijke link met zee en strand. Ik ben fier dat we opnieuw met een pronkstuk kunnen uitpakken. Opnieuw een beetje meer kunst met een grote K in De Panne. In de toekomst zal een strandwandeling meteen ook een ‘culturele kunstwandeling’ worden: de wijsneuzen, de octopus, Christophorus, Westerpunt …”

 

Bram Degrieck, burgemeester: Het werk van Laure Prouvost is er vaak ‘eentje met een hoek af’. Ik hou daarvan. Het is fijn dat objecten in de open ruimte kunnen aanzetten tot denken, controverse of bewondering. Laure Prouvost is een rising star in het Franse kunstlandschap. We zijn bijzonder tevreden met de keuze!”

Beaufort 21 aan de kust

Een terugkerend onderwerp in alle kunstwerken van deze editie is hoe de mens onderhevig is aan de wil van de natuur. Als de hoogbouw aan de Kust af en toe de vraag oproept 'hoe heeft de mens de Kust veranderd', dan wordt de vraag nu omgedraaid: 'hoe heeft deze Kust de mens veranderd'. Dit perspectief lijkt meer gepast na een jaar van pandemie.

De werken zijn geïnspireerd door lokale verhalen, zowel uit de natuurlijke als de menselijke geschiedenis. Daarnaast benadrukken ze vergankelijkheid. In de eerste plaats vergankelijkheid van mens en materiaal, maar verder ook de fluctuerende interpretatie van de geschiedenis. Steeds meer stemmen worden toegevoegd aan een gekend verhaal. De kunstwerken doen iets gelijkaardigs. Ze activeren een collectief geweten en bieden nieuwe perspectieven op een bekende lokale context, zodat we met andere ogen naar een gekende plek kijken.

Het brede publiek kan Beaufort 21 coronaproof ontdekken. Bezoekers kunnen gedurende een langere periode in de eigen bubbel de vele kunstwerken langs de Kust bezoeken. Een bezoek is gratis en kan met de auto, de kusttram, te voet of met de fiets.

Beaufort Beeldenpark

Naast de vele nieuwe artistieke projecten die worden gerealiseerd, zijn nog steeds verschillende iconische werken uit de voorbije edities te zien langs de Belgische kust. Het Beaufort Beeldenpark bestaat ondertussen uit maar liefst 30 kunstwerken. Alle info vind je op www.beaufortbeeldenpark.be.

Meer info?

dienst Cultuur, 058-42 97 53, cultuur@depanne.be

www.beaufort21.be

www.beaufortbeeldenpark.be

27 april