Gemeente De Panne
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

De Panne installeert extra reddingsboeien

Sinds de uitbreiding van de watersportzones op 1 juli 2020 denkt het lokaal bestuur na over extra veiligheidsmaatregelen. Zo werd er beslist om zes extra reddingsboeien te installeren.

Het strand van De Panne is het breedste strand van de Belgische kust. Daarom is er bij laagtij een zee van ruimte. Bij hoogtij kan dit benarde situaties opleveren, zoals aan de betonnen duinvoetversterking richting Frankrijk. Bij vloed komt het water tot aan het verhoogde betonnen pad en dat kan gevaar creëren. Het lokaal bestuur De Panne besliste daarom om extra reddingsboeien te installeren op die locatie.

Op de betonnen muur wordt om de 200 meter een reddingsboei geïnstalleerd, zes stuks in totaal. Iedereen die iemand in nood ziet, kan hiervan gebruikmaken. De boeien hangen in duidelijke, rode koffers die makkelijk te openen zijn.

Ook voor watersporters is dit een extra veilige buffer. De Panne beschikt tijdens de zomermaanden namelijk over een insteekzone ter hoogte van surfclub Side Shore Surfers en sinds vorig jaar is er een extra surfzone ter westen van badzone Leopold tot aan de Emiel Verhaerenlaan.

Deze zone bevindt zich ter hoogte van de betonnen duinvoetversterking waar de boeien hangen. Zo kunnen wandelaars niet alleen gevallen mensen redden, maar ook watersporters die in de problemen zijn gekomen.

Burgemeester van De Panne, Bram Degrieck: “De betonnen duinvoetversterking wordt heel druk bewandeld, het hele jaar door.┬á Bij hoogwater, en al zeker bij springtij, komt het stuwende zeewater tot hoog tegen het hellend vlak van de duinvoetversterking. Het is niet ondenkbaar dat iemand in het water kan belanden. Vandaar dat we deze reddingsboeien plaatsen. Bovendien is de muur soms bijzonder glad, en zeker bij vriesweer. We hebben het al meegemaakt dat mensen bij opkomend tij niet tijdig op de muur raken en aldus in de problemen raken. Better safe than sorry, dus!”

02 april