Gemeente De Panne
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

De Panne is klaar voor de paasvakantie!

Succesvolle coronamaatregelen geoptimaliseerd en hernomen

Tijdens de zomervakantie van 2020 heeft het lokaal bestuur van De Panne kordate maatregelen ingevoerd in de strijd tegen het coronavirus. Er werd volop ingezet op veiligheid voor zowel de inwoners als de bezoekers. Na een positieve evaluatie heeft het bestuur de maatregelen geoptimaliseerd en hernomen voor de paasvakantie.

Vorige zomer heeft het lokaal bestuur diverse maatregelen getroffen om de veiligheid van inwoners en bezoekers te garanderen in De Panne. Naast o.a. extra sanitaire voorzieningen werd ook een duidelijk eenrichtings- en circulatieplan ingevoerd op de Zeedijk en in de Zeelaan.

Inspraak

Na het toeristische seizoen 2020 hield het lokaal bestuur een online enquête bij inwoners, tweedeverblijvers, bezoekers, ondernemers en mensen die in De Panne werken, om te polsen naar hun bevindingen rond de coronamaatregelen en initiatieven.

De enquête was een succes. De algemene conclusie was dat de genomen maatregelen goed onthaald werden. Met extra terrassen en een mooie aankleding was er een gezellige sfeer in de Zeelaan. Er was ook minder verkeer (en minder geluidsoverlast), waardoor er meer ruimte was voor wandelaars.

Uit de enquête kwamen ook enkele aandachtspunten. Zo was bijvoorbeeld de doorgang voor fietsers soms te smal. Het eenrichtingsverkeer werd enorm goed onthaald, maar de signalisatie naar het centrum bleek niet voldoende te zijn. Door de gewijzigde verkeerssituatie (eenrichtingsverkeer in de Zeelaan) vonden mensen minder goed hun weg naar het centrum en onze handelaars. Ook het plan ‘code oranje’ (de Zeelaan werd volledig verkeersvrij gemaakt op drukke momenten) bleek verwarrend.

Coronamaatregelen in de paasvakantie

Tijdens de paasvakantie (03-18/04) worden in De Panne veel bezoekers verwacht. Ook nu neemt het lokaal bestuur enkele voorzorgsmaatregelen. Deze zijn een geoptimaliseerde versie van de eerder getroffen maatregelen waarbij rekening werd gehouden met de input uit de enquête.

Mondmaskerplicht

De mondmaskerplicht geldt enkel in de Zeelaan en op de Zeedijk tussen 08.00u en 19.00u, en dit voor wandelaars, fietsers, go-carts en steps. Op andere plaatsen in De Panne moet er geen verplicht mondmasker gedragen worden. Er wordt wel aangeraden om een mondmasker op te zetten op drukbezochte plaatsen.

Zeelaan: éénrichtingsverkeer

Het circulatieplan wordt opnieuw gewijzigd vanaf de paasvakantie. Zo wordt de Zeelaan een éénrichtingsstraat om plaats te maken voor extra terrassen. Er is duidelijke signalisatie om de omleiding aan te duiden.

Naar aanleiding van de enquête werden de terrassen smaller gemaakt om meer plaats te hebben op de rijweg. Ook worden er terug extra fietsrekken en bloembakken voorzien. Om dit te installeren wordt de Zeelaan tijdelijk afgesloten. Bewoners en handelaars werden hiervan op de hoogte gebracht.

Extra sanitair

Naast de gewone, sanitaire voorzieningen in het gemeentehuis, aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk en de vijf voorziene toiletblokken op de Zeedijk, komen er nog drie extra locaties bij:

  • ter hoogte van het zeilwagencentrum
  • Schuilhavenlaan
  • Sint-Pieterskerk

Er wordt ook meer ingezet op het reinigen toiletten.

Communicatie en coaches

Alle maatregelen worden duidelijk zichtbaar in het straatbeeld aangebracht.  Er zijn coaches om mensen te helpen en indien nodig op de maatregelen te wijzen.

Daarnaast wordt extra ingezet op het communiceren van de algemene coronaregels: afstand bewaren, mondmasker opzetten en samenscholingen van maximum 4 personen. Dit aan handels- en horecazaken en aan de belangrijkste invalswegen van de gemeente.

www.safeatdepanne.be

Op www.safeatdepanne.be lees je meer verduidelijking over de genomen maatregelen en het circulatieplan in de Zeelaan. Of haal een folder bij de dienst Toerisme (Zeelaan 21) – vanaf 2 april.

30 maart