Gemeente De Panne

Ken jij de vernieuwde E-ID al?

De identiteitskaart steekt in een nieuw jasje. Niet alleen de buitenkant ziet er anders uit, ook de kaart zelf is vernieuwd. Zo ben je beter beschermd tegen identiteitsfraude.

Begin 2020 werd de nieuwe identiteitskaart gelanceerd. De coronacrisis zorgde voor vertraging,
maar ondertussen zijn alle gemeenten in België overgeschakeld op de vernieuwde eID (elektronische identiteitskaart). Ook De Panne reikt de nieuwe eID uit.

BETER BESCHERMD
Onze wereld digitaliseert en de eID evolueert mee. Wie een nieuwe eID aanvraagt, zal merken dat die er lichtjes anders uitziet. De vernieuwde eID volgt namelijk de Europese richtlijnen, waardoor er onder andere extra bescherming is ingebouwd tegen identiteitsfraude. Zo maakt een geperforeerde foto in combinatie met je vingerafdrukken het nu nog moeilijker om de kaart te vervalsen.

BELANGRIJKSTE AANPASSINGEN
- Je foto staat links in plaats van rechts
- Lichtere kleuren
- De contactchip is verhuisd naar de achterkant (vergeet je kaart dus niet om te draaien als je hem in de kaartlezer steekt)
- Naast de contactchip staat een geperforeerd beeld van je foto
- Een RFID-chip met je vingerafdrukken, die enkel leesbaar is voor bevoegde instanties en onzichtbaar is voor het blote oog

MOET IK MIJN HUIDIGE KAART VERVANGEN?
De eID’s worden geleidelijk aan vernieuwd. Je identiteitskaart blijft dus gewoon geldig tot de uiterste geldigheidsdatum. Enkele maanden daarvoor krijg je een oproepingsbrief van het lokaal betuur. In sommige gevallen heb je eerder een nieuwe identiteitskaart nodig, zoals bij verlies, diefstal of beschadiging, maar ook als je je naam verandert of niet meer voldoende op je foto lijkt.

EEN DIGITAAL TOEGANGSTICKET
Wist je dat je met je eID ook online aan de slag kan? Zo kan je je belastingaangifte indienen via Tax-on–web en je pensioenregeling raadplegen op www.mypension.be.

Meer info?
dienst Bevolking, 058-42 97 60, bevolking@depanne.be www.vernieuwde-eid.be

25 maart