Gemeente De Panne

De Panne pakt uit met nieuw uitkijkpunt én ontmoetingsplek

Het lokaal bestuur De Panne pakte op de gemeenteraad van 8 maart 2021 uit met de definitieve ontwerpen van Westerpunt en een vista aan de Houtsaegerduinen. Beide vormen een toeristische én inwonergerichte toevoeging aan de gemeente.

Westerpunt

Westerpunt, een uitkijkpunt van zo’n 7 meter hoog, wordt een van de trekpleisters van de kustgemeente. Met aan de ene kant een uitzicht over zee en aan de andere de duinen, wordt het punt een mooie rustplek voor alle passanten. Het vormt letterlijk het meest westelijke punt van België en bevindt zich op een steenworp met de grens van Frankrijk.

Het definitieve ontwerp toont hoe het monument bij hoogtij boven water hangt, alsof je boven een wilde zee staat. De vorm, die bestaat uit een lus, zorgt er dan weer voor dat het punt naadloos geïntegreerd wordt in een wandeling. Als iemand het Westerpunt beklimt en weer afdaalt, komt hij automatisch terug op de dijk of het strand. Bovendien is er ook een ‘luie trap’ toegevoegd. Deze zorgt ervoor dat je makkelijker omhoog kan gaan aangezien de treden minder hoog zijn.

Burgemeester Degrieck is alvast enthousiast over het uitkijkpunt: “Het westerpunt wordt een iconische plaats aan ons strand. De betonnen constructie helt stoer over het strand en de betonnen dijk, robuust tegen de baren en de westerwind. Het wordt een plek waar lieven elkaar zullen kussen, waar woede wordt weg geschreeuwd of waar dromen ontstaan. We mogen trots zijn op ons ontwerp. Het getuigt van durf en out-of-the-box thinking. We mogen gerust eens stoefen: met het Westerpunt krijgen we één van de speciale plekken van onze provincie.”

Ontmoetingsplek aan de Houtsaegerduinen

Gelijktijdig werd een ander ontwerp definitief goedgekeurd door de gemeenteraad: deze van een vista aan de Houtsaegerduinen. Het is een panoramisch uitkijkpunt én ontmoetingsplek voor wijkbewoners en passanten. Het initieel ontwerp werd na een inspraakmoment met het wijkcomité aangepast en veranderd.

De grootste aanpassingen waren een toevoeging van een extra bank die anders gepositioneerd werd. Zo werd de plek toegankelijker om gesprekken te voeren. Daarnaast werd het fietsenrek wat verder geplaatst en werd er verlichting voorzien. Er werd ook gedacht aan de opvang van water die sijpelt door de stenen door middel van een plaatselijke infiltratie.  

Bram Degrieck vindt de samenwerking met het bewonersplatform alvast geslaagd:  “Met de vista Houtsaeger, trouwens een werktekst want de Wijk d’achte mag de definitieve naam kiezen, bezorgen we de Marktlaan een mooi einde. Nu is het er een dof en slordig straateinde. We geven het plekje terug aan de wijkbewoners, die we via wijkcomité betrokken bij het definitieve ontwerp. Ook dit plaatsje is uniek: bij mijn weten is nergens anders in Vlaanderen een natuurgebied zo dichtbij het stadscentrum”

Verbinden en genieten

De timing voor beide projecten is najaar 2021. Beide plekken zijn ook door studio MOTO, het architectenbureau, gemaakt en verbinden de gemeente vanuit hun verschillende locaties. Genieten, rusten en kijken welk moois de natuur te bieden heeft, dat kan je op beide plaatsen doen.

Binnenkort dus in De Panne.

09 maart