Gemeente De Panne

Laat je vaccineren!

Zorg en Gezondheid bereidt de uitvoering van de coronavaccinatie voor.

Zorg en Gezondheid is volop bezig een vaccinatieprogramma voor het covidvaccin uit te werken en onderzoekt hierbij hoe zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk een vaccinatie kunnen krijgen. Ook wordt onderzocht waar iedereen op een veilige manier terecht zal kunnen voor een vaccinatie. De vaccinatie is sowieso gratis en vrijwillig.

Volgorde van vaccineren

De eerste 600.000 vaccins, van de firma Pfizer, worden in januari verwacht en zullen prioritair naar de woonzorgcentra gaan. Aangezien van dit vaccin 2 dosissen nodig zijn, zullen met deze eerste lading 300.000 van de 500.000 zorgverstrekkers gevaccineerd kunnen worden. Bewoners en medewerkers van woonzorgcentra komen eerst aan de beurt, gevolgd door zorgmedewerkers die een hoog risico op besmetting lopen door nauw contact met COVID-19-patiënten. Als er meer vaccins op de markt komen, kunnen er meer mensen worden gevaccineerd.

In een tweede fase komen alle 65-plussers aan de beurt. Daarop volgen de 45- tot 65-jarigen met onderliggende gezondheidsproblemen. Ook mensen met essentiële beroepen komen aan de beurt (bv. brandweer en politie).

In een derde fase, als er veel vaccins geleverd zijn, komen andere risicopatiënten aan de beurt en daarna de rest van de volwassen bevolking.

Waarom je laten vaccineren belangrijk is

Met vaccinatie kun je voorkomen dat je ernstig ziek wordt én kun je levens redden. Het is dus heel belangrijk om je te laten inenten. Niet voor jezelf alleen, maar ook voor elkaar. Zodat we stukje bij beetje weer ons oude leven kunnen oppikken.

29 december