Gemeente De Panne

Een buurtpreventieapp in de strijd tegen criminaliteit

PZ Westkust is de eerste zone in West-Vlaanderen die gebruik maakt van de app “buurtpreventie24” en bovendien ook de eerste zone in België waarbij de politie actief participeert. Een unicum voor de politiewereld! Uitgangspunt is een sterk gedecentraliseerde politie die dicht bij de burger staat.

Elke inwoner/handelaar van PZ Westkust kan zich gratis registreren en bijdragen tot een nog veiligere gemeente. Merken ze een verdacht persoon, voertuig of situatie op, dan kunnen ze dit met enkele klikken melden aan alle andere ingeschreven die op hun beurt kunnen reageren. Enige vereiste is om steeds eerst de politie te bellen via het algemeen nummer 058-53 30 00.

Meerwaarde van de app is dat deelnemers, met respect voor de privacy, een foto kunnen toevoegen om een nog snellere pakkans te creëren. Hiervoor kreeg de politie Westkust toestemming van het parket van West-Vlaanderen. Alle berichten en foto’s verdwijnen automatisch na 24 uur en zijn nergens meer traceerbaar. Opnieuw een nooit geziene formule met aandacht voor de geldende GDPR-wetgeving.

De app biedt ook soelaas bij verdwijningen, bij de problematiek van verloren gelopen kinderen, … Een belangrijke meerwaarde!

De burgemeesters van de Westkust Marc Vanden Bussche (Koksijde) Geert Vanden Broucke (Nieuwpoort) en Bram Degrieck (De Panne) beslisten om te investeren in deze app zodat elke volwassen inwoner/handelaar van PZ Westkust gratis kan deelnemen.

“De app vervangt de tool ‘bin-net’ waarmee deelnemers/de politie waarschuwingen via sms of mail konden sturen. Voor deelname aan het ‘bin-net’  diende elke deelnemer een bedrag te betalen. Bovendien lag de focus vooral op handelaars. Hiervan stappen we nu af.

In PZ Westkust werken we al met buurtinformatienetwerken sinds 1997, maar een modern jasje drong zich op. Met de app zetten we verder in op digitalisering en innovatie en willen we burgerparticipatie aanmoedigen,” verduidelijken de burgemeesters van PZ Westkust.

“PZ Westkust is een moderne organisatie die dicht bij al haar inwoners en handelaars staat. We beseffen meer dan ooit dat de burgers samen met de politie de ogen en oren zijn. Samen zetten we ons 100 % in om een maximale veiligheid te garanderen,” klinkt het bij de burgemeesters van PZ Westkust.

Hoe registeren?

Ben jij woonachtig in PZ Westkust of heb je er een handelszaak? Registreer je dan.

Het enige wat je nodig hebt voor je registratie is een smartphone met internettoegang en een mailadres.

De registratie in de app wijst zichzelf uit, maar is het voor jou toch niet helemaal duidelijk? Surf dan naar  https://www.buurtpreventie24.be/support/

Elke registratie wordt goedgekeurd door een medewerker van de politie Westkust waarna je een mail ontvangt met een inlogcode. Eenmaal je geregistreerd bent, ontvang je alle meldingen en maak je deel uit van het netwerk. We vragen je wel om de gedragsregels (te vinden op de website van de politie via https://bit.ly/2KRVmoZ) na te leven.

Een aanrader!

30 november