Gemeente De Panne

Corona: wat verandert er vanaf 09/10/2020?

Vanaf 9 oktober gaan er nieuwe maatregelen tegen corona van kracht. Ook in De Panne veranderen enkele zaken.

Het overlegcomité heeft beslist dat er nieuwe maatregelen komen in de strijd tegen het coronavirus. Ook in De Panne zijn er wijzigingen aan de mondmaskerplicht.

Federale maatregelen

Er is een nieuwe bubbel. Hierdoor mag je per maand, per persoon met maximum drie personen nauw in contact komen. Concreet houdt dit in dat die drie personen dichter mogen komen dan anderhalve meter en dat zonder mondmasker. Je mag dus knuffelen, kussen ... Je gezinsleden of personen waar je mee samenwoont, tellen niet mee. 

Als het gaat over privé-bijeenkomsten thuis en samenscholingen buiten mag je met maximum vier personen samenkomen mét veilige afstand van 1,5 meter. Indien de afstand niet bewaard kan worden, draag je een mondmasker. Georganiseerde bijeenkomsten (bv. wandelingen met gids, clubs, verenigingen ..) kunnen wel met meer personen bijeenkomen volgens de regels.

In cafés, kantines en andere drankmogelijkheden mag je met maximum 4 personen aan een tafel zitten, uitgezonderd gezinsleden die onder één dak wonen. Cafés moeten ook sluiten om 23.00u

Mondmaskerplicht in De Panne

Als lokaal bestuur mogen we ook mondmaskers verplichten op elke private- of publiek drukbezochte plaats. Dit hebben we lichtjes gewijzigd.

In de Zeelaan was je al verplicht om een mondmasker te dragen maar nu hoeft dit niet meer in de vroege ochtend en late avond. Specifiek moet je het masker dragen van 08.00u tot 19.00u. Dit komt binnenkort ook duidelijk op borden in de Zeelaan.

Het is sinds 3 oktober ook verplicht om het mondneusmasker te dragen bij het brengen naar en afhalen van kinderen aan de scholen, de locaties voor buitenschoolse opvang en de locaties voor baby- en peuteropvang. 

Er zijn ook uitzonderingen op de mondmaskerplicht:

  • bij verplaatsingen met de auto, fiets of gemotoriseerde voertuigen
  • tijdens de beoefening van intensieve sportactiviteit (bv. hardlopen)*
  • tijdens werkzaamheden die zware, fysieke inspanningen vergen
  • als je eet of drinkt op een plaats die als 'drukbezocht' wordt beschouwd.
    Let op: dit is enkel tijdelijk en niet langer dan noodzakelijk.

*Wandelen wordt niet als een intensieve sportactiviteit beschouwd.

Ga naar www.safeatdepanne.be voor meer info. 

08 oktober