Gemeente De Panne

Laat griep deze winter in de kou staan

Door Covid-19 is het dit najaar extra belangrijk om je te laten vaccineren tegen griep.

Elke winter krijgt 1 op 10 mensen griep. Je kunt je echter beschermen tegen de ziekte door vanaf half oktober een griepprik te zetten. Elk jaar zijn er andere griepvirussen en dus ontwikkelt de Wereldgezondheidsorganisatie jaarlijks een vaccin dat afgestemd is op het griepvirus dat waarschijnlijk zal overheersen in het najaar.

Haal je griepprik! Ben je 65-plusser, zwanger of heb je gezondheidsproblemen zoals diabetes, een ziekte van longen, hart, lever of nieren? Dan is het risico op complicaties door griep veel hoger. Daarom laat je je best vaccineren, om de kans op griep te minimaliseren voor deze winter.
Door corona wordt dit jaar ook aangeraden dat iedereen vanaf 50 jaar een prikje laat zetten. Op die manier vermindert de bezetting van ziekenhuisbedden als het griepseizoen samenvalt met een piek van COVID-19.
Ook voor personeel dat in de gezondheidssector werkt, is het belangrijk dat ze zich laten vaccineren. Dit om zichzelf en patiënten te beschermen en zelf beschikbaar te kunnen zijn als er een nieuwe golf van COVID-19 komt.

Wanneer vaccineren tegen het griepvirus?
De jaarlijkse griepvaccinatie wordt het best toegediend tussen half oktober en half november. Het vaccin beschermt pas goed na twee weken en is maar goed voor één winterperiode. Want elk jaar circuleren er andere types griepvirussen en de samenstelling van het vaccin moet telkens worden aangepast.

Hoeveel kost een griepvaccin?
Een griepvaccin kost tussen de € 12 en € 14 per vaccin. Behoor je tot 1 van de eerder genoemde groepen? Dan betaal je ongeveer € 7, want je krijgt het griepvaccin voor bijna de helft terugbetaald. Het vaccin moet dan wel voorgeschreven zijn met een speciale vermelding op het voorschrift.
Als je in een woonzorgcentrum, psychiatrische instellingen voor lang verblijf of instellingen voor personen met een beperking verblijft, dan is het gratis.

Meer info? www.laatjevaccineren.be/hou-griep-uit-je-team.

25 september