Gemeente De Panne
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Beveilig je huis tegen inbraak met de actie ‘1dagniet’

Tussen 19 en 25 oktober is er voor de 7de keer een nationale actie tegen inbraak, met extra aandacht voor informatie en tips rond inbraakpreventie.

Door corona zou je denken dat je minder weggaat dan voordien, dat je meer telewerkt, en dus minder risico loopt om het slachtoffer te worden van inbraak. Inbrekers hebben echter maar 5 minuten nodig om je huis te betreden, je te bestelen en te vluchten. Je moet dus niet lang afwezig zijn. Even boodschappen doen of je kinderen naar school te brengen, zijn vaak al voldoende voor inbrekers.

Preventie. Het is geweten dat het aantal inbraken toeneemt tijdens de donkere maanden van het jaar. De FOD Binnenlandse Zaken organiseert daarom in oktober voor de 7de keer ‘1 dag niet’, een nationale actie tegen inbraak in samenwerking met de federale politie, de provincies, de politiezones en de gemeenten, de lokale preventiepartners en de private partners.

Inbraakpreventie. Het voorkomen van een inbraak begint met het aannemen van goede gewoontes, zoals ramen en deuren altijd op slot doen (ook al ben je maar even weg) en aantrekkelijke voorwerpen zoals laptop, smartphone ... verbergen.
Tijdens de donkere herfst- en winterdagen is het makkelijker voor inbrekers om vast te stellen of je aanwezig bent of niet: geen licht, rolluiken niet neergelaten ... Geef dus de indruk dat er iemand thuis is door lampen met tijdschakelaars te gebruiken of de radio te laten spelen.
Inbraken via de eerste verdieping komen ook meer en meer voor. Denk er dus ook aan om de eerste verdieping van je woning te beveiligen want inbrekers gebruiken alles wat binnen hun bereik ligt om op de eerste verdieping te komen: dakgoot, tuinmeubels, ladder, stelling ...

Diefstalpreventieadviseur. Weet je niet waar te beginnen? Doe een beroep op de diefstalpreventieadviseur. Hij komt gratis naar je toe om de aandachtspunten rond de beveiliging van je woning te analyseren en doet aanbevelingen om de risico's te verminderen. De diefstalpreventieadviseur kan je ook adviseren om mechanische preventiemaatregelen te nemen zoals vergrendelbare raamkrukken, opbouwsloten, je deuren beveiligen met een meerpuntssluiting, een veiligheidscilinder of een rozet …
Niets is verplicht, je beslist zelf welke preventiemaatregelen je al dan niet wilt toepassen. De adviezen van de diefstalpreventieadviseur zijn bovendien neutraal, objectief en volledig gratis. Aarzel dus niet langer en maak een afspraak met de diefstalpreventieadviseur via de dienst Veiligheid & Preventie (058-42 89 55, preventie@depanne.be). Alle coronamaatregelen zullen strikt worden nageleefd.

Nuttige tips voor inbraakpreventie:
- Een goed contact met de buren en een gezonde vorm van sociale controle is al een goed begin
- Pas op met berichten op sociale media over je nakende vertrek of je reis
- Laat geen waardevolle spullen achter op goed zichtbare plaatsen
- Zorg voor buitenverlichting die aanspringt als iemand je woning nadert
- Geef blijk van een gezonde dosis wantrouwen: laat onbekenden niet zomaar binnen zonder geldige reden, ook al lijkt hun verhaal aannemelijk
Kijk op www.1dagniet.be voor nog meer nuttige preventietips!

25 september