Gemeente De Panne
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Doe de deur dicht en red levens bij brand

Door alle binnendeuren in huis dicht te doen, kun je in geval van brand levens redden.

Voor het eerst slaan het Netwerk Brandweer, Oscare, Brandweervereniging Vlaanderen, Stichting Brandwonden, Brandweer Brussel, Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken, Agentschap Wonen Vlaanderen en de VVSG de handen in elkaar om de bevolking te sensibiliseren rond brandveiligheid. Met de campagne ‘Doe de deur dicht’ willen ze de bevolking bewustmaken van het belang van een deur die dicht is in combinatie met voldoende rookmelders en een vluchtplan. De deelnemende organisaties willen op die manier het aantal doden en gewonden terugdringen en de schade in en rond woningen beperken.

Doe de deur dicht. Je hebt misschien de gewoonte om de deuren in huis open te laten. Dit is helaas geen goed idee. De deur dicht doen, vooral ‘s nachts, is van levensbelang. Het is een simpele handeling die geen geld of moeite kost, terwijl het de verspreiding van de verstikkende rook effectief vertraagt. Als er brand uitbreekt, houdt zelfs een gewone, niet-brandwerende binnendeur de rook tot 20 minuten tegen. Tijd die levens kan redden.

Hang rookmelders. Om wettelijk in orde te zijn, moet in Vlaanderen een woning, appartement of studio op elke verdieping minstens één rookmelder hebben. In kamerwoningen moet er in elke kamer een rookmelder zijn.
Rookmelders vormen een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand. Ze zijn helemaal niet duur en makkelijk zelf te plaatsen. Zodra de rookmelder rook detecteert, zorgt het alarmsignaal ervoor dat jij en je huisgenoten snel kunnen wegvluchten. Zorg er dus zeker voor dat de rookmelders in afgelegen lokalen, bijvoorbeeld een berging, hoorbaar zijn tot in de slaapkamer. In grotere woningen kan je kiezen voor gekoppelde rookmelders zodat het alarm op meerdere plaatsen hoorbaar is. Deze rookmelders kan je op een simpele manier draadloos met elkaar verbinden.
Voldoende rookmelders en een ingeoefend vluchtplan zorgen ervoor dat alle bewoners tijdig de woning kunnen verlaten bij brand. Trek ook de deuren achter je dicht op weg naar buiten, zo sluit je de brand op en beperk je de schade.

25 september