Gemeente De Panne
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Ontdek de architecturale pareltjes in de Dumontwijk 2.0

Open Monumentendag van 13 september (10.00u tot 18.00u) zit in een nieuw, virtueel en coronaproof kleedje. In deze ‘virtuele’ versie ligt de focus op de architecturale pareltjes in de Dumontwijk.

Door de coronamaatregelen zal deze editie van de OMD in De Panne van 2020 er helemaal anders uitzien, maar daarom zal er niet minder te beleven zijn. In deze ‘virtuele’ OMD ligt de focus op de architecturale pareltjes in de Dumontwijk. Door de erfgoedapp en het scannen van symbolen bij bepaalde villa’s zul je aan de hand van oude postkaarten, foto’s en filmpjes niet alleen de boeiende (architectuur)geschiedenis van de wijk ontdekken, maar evenzeer het interieur van bouwkundige pareltjes uit de belle époque en het interbellum. Een plan is vanaf 11 september verkrijgbaar bij de dienst Toerisme of te downloaden op www.depanne.be/openmonumentendag.


Familiezoektocht naar de OMD-mascotte van De Panne en animatie allerhande

Met deze familiezoektocht komen gezinnen met kinderen op een gemakkelijke en laagdrempelige manier in contact met de fantasierijke gebouwen en stijlen in de beschermde Dumontwijk. Bovendien vallen er mooie prijzen te winnen! Deelnemingsformulieren zijn op de OMD verkrijgbaar in het gemeentehuis.
Tijdens de OMD kan er verder doorlopend coronaproof animatie ontdekt worden in de Dumontwijk.


Maak kennis met de historische zeilwagensport op het strand van De Panne

Ter gelegenheid van de OMD organiseren RSYC vzw en Historic Sand Yachts International in het zeilwagencentrum (Dynastielaan 20) van 11.00u tot 18.00u de historische tentoonstelling ‘Het erfgoed van de internationale zeilwagensport en van de clubhuizen in De Panne’. In de nabijheid van het centrum staan ook heel wat historische zeilwagens opgesteld. Om 15.00u (duur 1 uur) wordt daarenboven de start gegeven van een historische zeilwagenwedstrijd. Meer info: RSYC vzw, info@rsyc.be


Bezoek de tentoonstelling ‘Jan Neggers - ’t Joeln laanst de stroaten van De Panne’
(nog tot 13 september in het Cultuurhuis De Scharbiellie, Kasteelstraat 34 - dagelijks 14.00u-17.45u, gesloten op maan- en feestdagen - toegang gratis)
"Er is meer, veel meer. Telkens als ik in De Panne kom, overvalt me een ondefinieerbaar, aangenaam gevoel. Dit gevoel, dat diep binnendringt, moest ik delen met anderen. Daarom heb ik een serie schilderijen gepenseeld, dertig in totaal, waarin ik probeerde, vooral met kleur en compositie, mijn gevoelens weer te geven. Ik wil ze graag delen met jou tijdens deze tentoonstelling. Tot dan!”

Door de coronamaatregelen worden in het cultuurhuis maar een beperkt aantal bezoekers toegelaten en moet vooraf worden gereserveerd per tijdslot van 45 minuten. Alle praktische info en de veiligheidsmaatregelen: zie www.depanne.be/musea.


Door de coronamaatregelen kan het programma nog op het laatste moment wijzigen. Hou de websites www.depanne.be/openmonumentendag en www.openmonumentendag.be in de gaten voor een stand van zaken.

Info: dienst Cultuur, 058-42 97 53, cultuur@depanne.be

03 september