Gemeente De Panne
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Versoepeling mondmaskerplicht vanaf 01/09

Vanaf dinsdag 1 september om 08.00u is het dragen van een mondmasker enkel nog verplicht in de Zeelaan in De Panne en de Dijk in Adinkerke. Vanaf 12 jaar moet iedereen wel nog altijd een mondmasker bij zich hebben en indien nodig aandoen.

Vanaf 01/09/2020 om 08.00u gelden in De Panne volgende regels i.v.m. het dragen van een mondmasker:
1/ Alle personen vanaf 12 jaar moeten ten allen tijde een mondmasker (of het wettelijk voorziene alternatief) bij zich hebben, en dit kunnen tonen op eenvoudig verzoek van de politie.

2/ In de Zeelaan (De Panne) en Dijk (Adinkerke) (= publieke, druk bezochte plaatsen waar de afstand van 1,5 meter niet kan gegarandeerd worden), moet iedereen vanaf 12 jaar altijd een mondmasker dragen.

Uitzonderingen

- Het dragen van een mondmasker is niet verplicht voor verplaatsingen met de auto, de fiets of met een gemotoriseerd voertuig, tijdens het beoefenen van een intensieve sportactiviteit en tijdens werkzaamheden die zware fysieke inspanningen vergen. Wandelen wordt evenwel niet als een intensieve sportactiviteit beschouwd.

- Voor het nuttigen van voeding en drank op de plaatsen waar het dragen van een mondmasker verplicht is, mag het mondmasker tijdelijk en niet langer dan noodzakelijk worden afgenomen.

Medische redenen
Een uitzondering op bovenstaande regels is voorzien voor wie over een medisch attest beschikt dat het dragen van een mondmasker niet mogelijk is. In het geval het dragen van een mondmasker of elk alternatief in stof niet mogelijk is omwille van medische redenen, moet een gelaatsscherm worden gebruikt.

Opgelet, de federale maatregelen gelden nog steeds
Mondmaskers zijn nog steeds verplicht:
- op de openbare markten met inbegrip van de brocante- en rommelmarkten
- in winkels en winkelcentra
- in horecazaken, behalve wanneer de klant aan de eigen tafel zitten
- voor het zaalpersoneel en het keukenpersoneel in de horeca
- voor contactberoepen en hun klanten (het masker van de klant mag alleen worden verwijderd door de klant voor een specifieke gelaatsbehandeling en alleen voor de tijd die strikt noodzakelijk is voor deze behandeling)
- in het openbaar vervoer, bibliotheken, bioscopen, musea, theater-, concert- en conferentiezalen, auditoria, gebedshuizen en op de kermisĀ 
- in casino’s en speelautomatenhallen
- in de publiek toegankelijke delen van openbare gebouwen zoals gemeentehuis, sporthal ...
- bij begrafenissen en crematies, burgerlijke huwelijken, de collectieve uitoefening van de eredienst en de collectieve uitoefening van de niet-confessionele morele dienstverlening en van activiteiten binnen een filosofisch-levensbeschouwelijke vereniging
- tijdens evenementen en betogingen

31 augustus