Gemeente De Panne
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Nieuwe plek en dynamiek voor voedselbedeling

Het bestuur investeert in de uitbouw van de plaatselijke voedselbedeling.

Het thema voeding zit verweven in bijna alle aspecten van de economie, het milieu en de
maatschappij. Denk bijvoorbeeld aan honger, ondervoeding, duurzaam watergebruik, verlies
van biodiversiteit, overconsumptie en volksgezondheid. De duurzame ontwikkelingsdoelstellingen of SDGs (Sustainable Development Goals) zijn door de Verenigde Naties vastgesteld als wereldwijde doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. En niet toevallig zijn de eerste drie ‘Geen armoede’, ‘Geen honger’ en ‘Goede Gezondheid en Welzijn’.

TEGEN VOEDSELVERSPILLING
Het verminderen van voedselverspilling past binnen veel duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, en is altijd een win-win situatie. Door minder voedsel te verspillen, verlaag je de uitstoot van
broeikasgassen, verminder je kosten en breng je mensen bij elkaar.

VOEDSELBEDELING

Plaatselijke voedselbedelingen zijn een manier om de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen
te bereiken. Het bestuur wil maximaal inzetten op het verzamelen en herverdelen van
perfect eetbare voedingswaren voor menselijke consumptie. Een nieuw lokaal werd ingericht in de oude drukkerij van Artypo, daar waar vroeger ‘'t Goed Nieuws’ van de rollen gleed. Momenteel krijgt het bestuur al regelmatig of occasioneel schenkingen van Okay, Amario Primeurs, voedingsbedrijf Lesage, AD Delhaize Adinkerke en Carrefour De Panne. De dienst Lokale Economie zet momenteel ook een actie op poten om nog meer lokale handelaars aan te sporen om voedseloverschotten te schenken.

OPROEP VOOR VRIJWILLIGERS
Een nieuw lokaal is 1 zaak, een goed draaiende werking is minstens even belangrijk. Wil jij enkele uren per week de handen uit de mouwen steken om de voedselbedeling mee vorm te geven? Zie je het zitten om het lokaal open te houden, om groenten en fruit te sorteren of om
mee de overschotten op te halen bij de plaatselijke handelaars? Neem dan zeker contact op met het OCMW.

REGIONAAL DISTRIBUTIECENTRUM
De Panne werkt samen met Koksijde, Nieuwpoort, Veurne en Diksmuide, de plaatselijke
voedselverdeelcentra, het Westhoekoverleg en de 2 sociale economiebedrijven (Inter West en
De Groene Kans) aan de uitbouw van een regionaal distributiecentrum. Overschotten uit de vijf gemeenten worden door medewerkers van de sociale economiebedrijven opgehaald, gestockeerd en herverdeeld. Dat gebeurt met een gloednieuwe bestelwagen met koelsysteem die ingezet wordt om in de regio voedseloverschotten te recupereren. Dat bezorgt ineens ook enkele doelgroepmedewerkers werk. Nóg een extra troef van het project.

Meer info?
OCMW De Panne, Magali Desmet,
058-42 97 80, ocmw@depanne.be

25 november