Gemeente De Panne
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Nieuwe zeilwagencentrum officieel geopend!

Op zaterdag 19 oktober is het nieuwe zeilwagencentrum officieel in gebruik genomen.

Dat zeilwagenrijden en De Panne goed samengaan, is doorheen de geschiedenis al vaak gebleken. Het is moeilijk om ons brede strand voor te stellen zonder zeilwagens. De combinatie van gunstige wind en laag water, brengt ieder weekend vlijtige piloten op de been (en in de kar), die allemaal van de sport, het strand en de zee houden. Voor deze piloten en hun entourage liet het gemeentebestuur een nieuw clubhuis bouwen, op dezelfde prachtige locatie waar het oude clubhuis jarenlang kranig stand hield.

Het nieuwe, moderne en goed uitgeruste clubhuis is er niet alleen voor de zeilwagenpiloten, hun familie en vrienden, maar voor iedereen die de zeilwagensport eens wil komen uitproberen, in groep of alleen.

Financieel

Janis Fillieux uit Veurne werd door het autonoom gemeentebedrijf (AGB) aangesteld als ontwerper voor het nieuwe zeilwagencentrum, Himpe nv als aannemer om de werken uit te voeren. De totale kostprijs voor het zeilwagencentrum wordt geraamd op € 1.350.000 (excl. btw.).

Het bestuur vroeg subsidies aan bij Toerisme Vlaanderen en verkreeg een subsidie van € 250.000. Deze werd, op initiatief van toenmalig minister Bourgeois, toegekend in kader van het toeristisch impulsprogramma Vlaamse Kust.

Meer ruimte

In juni vorig jaar werd het verouderde zeilwagencentrum afgebroken om plaats te maken voor een ruimer, hedendaags clubhuis. Een groot jaar later zijn de werken afgerond.

De oude infrastructuur voldeed niet meer aan de wensen en eisen van een hedendaags zeilwagencentrum. De bestaande gebouwen uitbreiden en verbouwen waren geen interessante optie. Het bestuur koos voor een ruimere nieuwbouw, al is daar weinig van te merken. De uitbreiding, voornamelijk voorzien voor een grotere bergcapaciteit, gebeurde niet in de hoogte, maar grotendeels ondergronds. In de kelderverdieping is een techniekruimte, een berging en afzonderlijke kleedkamers met douches en toiletten voor mannen en vrouwen.

Op het gelijkvloers is er een ruime cafetaria, een bureau en onthaal voor de zeilwagenclub, een werkplaats, een opslagruimte en het sanitair (met mindervalidentoilet en babyverzorgingstafel).

Duurzaam

Het bestuur koos voor kwalitatieve, duurzame materialen. Het grijs zichtbeton met houten accenten en houten buitenschrijnwerk zorgen voor een rustgevend gevoel. Door natuurlijke materialen te gebruiken wordt een harmonieus geheel gecreëerd, de sobere vormgeving zorgt ervoor dat het gebouw niet dominant aanwezig is in zijn omgeving.

Centralisatie

Dankzij het nieuwe clubhuis zijn voortaan de twee zeilwagenclubs, de zeilwagenfederatie LAZEF en de federatie Wind en Watersport Vlaanderen, werkgroep zeilwagenrijden, gecentraliseerd onder 1 dak. Zo kunnen ze samen een goede werking en service aanbieden. Het gezellige clubhuis is open in de weekends en vakantieperiodes.

Volgende zeilwagenclubs en zeilwagenactoren hebben hun werking vanuit het nieuwe zeilwagencentrum:

Royal Sand Yacht Club (RSYC)

Voor wie? Iedereen, jong en oud, kan lid worden.

Lidgeld? € 100 per persoon/gezin, € 90 per persoon voor gebruik clubzeilwagen.

Wat mag je verwachten van een lidmaatschap bij deze club? Bekomen van je zeilwagenbrevet, stages om te evolueren/verfijnen naar verschillende types zeilwagen recreatie of competitie, gebruik van de faciliteiten van de volledig vernieuwde club (kleedkamers, douches, atelier …), organisatie van recreatieve activiteiten en wedstrijden, ledenkorting aan de bar, en uiteraard een toffe vriendenkring.

Iedere maand worden er trainingen gegeven door gediplomeerde ervaren trainers.

www.rsyc.be

De Krab

Voor wie? Jongeren van 10 tem 30 jaar kunnen lid worden van deze jeugdclub.

Lidgeld? € 50, € 80 voor alle kinderen van hetzelfde gezin.

Wat mag je verwachten van een lidmaatschap bij deze club? Deelname aan trainingen, stages en clubactiviteiten, opleiding door gediplomeerde initiators, gebruik van de clubzeilwagens en -helmen, gebruik van kleedkamers en douches, gebruik van werkruimte om aan zeilwagens te sleutelen, ledenkorting in de bar.

De trainingen gaan door bij laagtij, op woensdagnamiddag en ongeveer 2x per maand in het weekend, meerdaagse stages tijdens de schoolvakanties, volgens de kalender op de website.

www.zcdekrab.be

Landelijke zeilwagenfederatie (LAZEF)

De zeilwagenschool LAZEF is heel het jaar geopend (met uitzondering van de kerstvakantie en de maand januari). Er zijn een 30-tal zeilwagens (mono- en duozit) beschikbaar.

Voor wie? Iedereen met een minimumleeftijd van 10 jaar.

Er is geen enkele zeilervaring noodzakelijk.

Kostprijs? Groepslessen zijn mogelijk vanaf 5 personen (zowel tijdens de week als in de weekends).

Individuele lessen zijn mogelijk in de schoolvakanties + daarbuiten op aanvraag (€ 40 voor een sessie van 2 uur).

www.lazef.be

Wind en Watersport Vlaanderen (WWSV):

De federatie WWSV, werkgroep zeilwagenrijden, heeft een secretariaat in het clubhuis. WWSV organiseert en structureert de zeilwagensport in Vlaanderen. Zij ondersteunt de clubs zowel bij wedstrijden als promotieactiviteiten. Ook de zetel van de Belgische federatie BFLYC-FBLYC én de internationale federatie FISLY (wereldwijd) is gevestigd in het zeilwagencentrum te De Panne.

www.wwsv.be

19 oktober