Gemeente De Panne
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Louis Legein: veelzijdig Pannese architect

Van 27/07 t.e.m. 28/09 loopt in het gemeentehuis een tentoonstelling over Louis Legein, één van de minder gekende en minder belichte Pannese architecten.

Dat De Panne rijk is aan architecturale pareltjes in de Dumontwijk, de Houtsaegerwijk en op de Zeedijk, daar zijn we het allemaal over eens. Namen als Albert en Alexis Dumont, Georges Hobé en Oscar Vermeesch doen bij de meeste mensen wel een belletje rinkelen, maar niet al deze mooie villa’s en gebouwen zijn van hun hand. Denk maar aan Louis Legein.

LANGE CARRIÈRE
Louis Legein (°1903, Adinkerke - †1971, De Panne) realiseerde in de periode van 1930 tot 1970 een uiterst interessant, omvangrijk en divers architecturaal oeuvre. Vóór de Tweede Wereldoorlog realiseerde hij woningen die bij de art deco, het modernisme en de pakketbootstijl aansloten. Vanaf de jaren 1950 schakelde hij over naar bungalows of kleine villa’s, meestal met rieten dak, gele gevelstenen en bruin verniste ramen met loodglaswerk. Hij tekende eveneens de plannen voor een aantal hotels, waaronder het hotel Excelsior (Zeelaan 89) en zelfs appartementsgebouwen op de Zeedijk. Het bleef niet alleen bij De Panne. Ook in Koksijde, Nieuwpoort en zelfs in Brugge en nog meer landinwaarts vinden we huizen terug, gebouwd naar zijn ontwerp.

OVERZICHT
De dienst Cultuur ging op onderzoek, dook in archieven en raadpleegde verschillende bronnen om niet alleen zijn architecturale nalatenschap te reconstrueren, maar ook een meer helder beeld van het leven van Legein te krijgen. Het resultaat is een boeiende tentoonstelling die aan de hand van bouwplannen, documenten, oude postkaarten en foto’s de evolutie in zijn architectuuropvatting tracht te schetsen.

 

TENTOONSTELLING ‘LOUIS LEGEIN (° 1903, ADINKERKE - †1971, DE PANNE), ARCHITECT’
27/07-28/09/2019
Dagelijks van 09.00u tot 12.00u en van 13.00u tot 17.00u
Gemeentehuis, Zeelaan 21

22 juli