Gemeente De Panne
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Strijd tegen de Aziatische hoornaar

Sinds vorig jaar is de Aziatische hoornaar zijn invasie in ons land echt begonnen.

De Aziatische hoornaar is groter dan een gewone wesp en iets kleiner dan de inheemse Europese hoornaar. Je kan een Aziatische hoornaar goed herkennen aan haar unieke kleurencombinatie. Op de kop en het borststuk zijn ze volledig zwart. Ook het achterlijf is grotendeels zwart met één brede gele band. De pootjes zijn zwart met opvallende gele tipjes. De Aziatische hoornaar wordt het meest verward met de Europese hoornaar, maar met een beetje oefenen merk je snel dat het verschil zeer duidelijk is. De Europese hoornaar heeft 3 kleuren: zwart, roodbruin en veel geel op het achterlijf. In de lente bouwen hoornaars bolvormige nestjes in bv. een tuinhuis, schuur of carport. Vanaf de zomer verhuist het nest naar een hoge boomtop. Mensen moeten weinig schrik hebben van de hoornaars. Als je haar nest verstoort, is ze zeer agressief, maar in de vrije natuur toont ze geen interesse in de mens. Met haar angel kan de hoornaar, net als andere wespen, wel meermaals pijnlijk steken. Daag ze dus zeker niet uit!

INVASIE TEGENGAAN
De overheid heeft - in samenwerking met de Universiteit Gent, brandweerdiensten en civiele bescherming - een plan klaar om de verdere uitbreiding van deze invasieve exoot zoveel mogelijk af te remmen. Dit is nodig omdat de Aziatische hoornaar onze inheemse insecten (bijen, wespen, vliegen ...) belaagt, waardoor de bestuiving van onze landbouwgewassen onder druk komt te staan. Bovendien heeft de Aziatische hoornaar een opmerkelijke voorkeur voor honingbijen, wat voor de imkers in ons land een ernstig probleem kan worden.

SAMENWERKING
Het plan van de overheid kan alleen slagen met de hulp van de bevolking. Jong of oud, natuurliefhebber of gewone wandelaar, specialist of leek, echt iedereen kan een steentje bijdragen door de ogen open te houden en bij het zien van een hoornaar of nest dit zo snel mogelijk te melden op www.vespawatch.be.

08 juli