Gemeente De Panne
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Nieuw vanaf 1 juli: rookvrije zone op het strand

Het gemeentebestuur van De Panne wil met de opvallende campagne ‘No butts on our beach, except these!’ strandbezoekers bewust maken van een nieuwe, rookvrije zone op het strand.

Tijdens het kustburgemeestersoverleg van 3 april 2019 kondigde burgemeester Bram Degrieck aan dat er een rookvrije zone zou ingevoerd worden op het strand. Het gaat om een proefproject dat al in Oostende en Bredene loopt, en vanaf deze zomer ook in De Panne geïntroduceerd wordt.

Zone
Vanaf 1 juli wordt de strandzone tussen het Leopold I-monument en De Rampe (t.h.v. Bortierplein) een rookvrije zone. In deze zone bevindt zich het clubhuis van de Side Shore Surfclub. Zij reageerden erg positief en staan volledig achter dit nieuwe initiatief.

Burgemeester Bram Degrieck: “We streven ernaar om deze zone rookvrij te krijgen.  Enerzijds om het afval van de peuken te vermijden, anderzijds om mensen de kans te geven om in een zone te zonnen waar het duidelijk is dat we liever hebben dat er niet gerookt wordt.  Veel mensen, zeker gezinnen met jonge kinderen, storen zich daar aan.  Met dit proefproject willen we vooral beroep doen op het gezond verstand van de badgasten én op sociale controle. Ook de surfclub (Side Shore Surfers) werd in het traject betrokken. Om de actie ludiek te kaderen én wat ruchtbaarheid te geven, werd gekozen voor een opvallend campagnebeeld mét een serieuze knipoog.”

Sensibiliseren
Het is de bedoeling de strandbezoekers te sensibiliseren (en dus niet te verbaliseren). Er zal dan ook geen toezicht zijn in de rookvrije zone. Het gemeentebestuur rekent op sociale controle en zal ook monitoren of de instructie al dan niet opgevolgd wordt. Met de opvallende sensibiliseringscampagne ‘No butts on our beach, except these’, wil het gemeentebestuur een positieve beeldvorming van het strand benadrukken. Peuken horen niet thuis op het strand! De rookvrije zone zelf, wordt aangeduid met beachflags.

Comfortabel én beter voor het milieu
Dankzij de nieuwe rookvrije zone kunnen niet-rokers comfortabel genieten van een dagje strand zonder hinderlijke rookgeuren. Bovendien is een peukenvrij strand alleen maar positief voor de natuur.

Strandasbakjes
Ben je een roker? Vraag dan bij Toerisme De Panne of de redders naar een strandasbakje. Zo houden we samen het strand proper en peukenvrij.

28 juni