Gemeente De Panne
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Unieke inkijk in bunkers

Op 9 juni krijg je, naar aanleiding van Bunkerdag, een unieke inkijk in 2 Pannese bunkers.

Drie jaar geleden was er, n.a.v. de Europese Bunkerdag, een 1ste Bunkerdag in België, én ook in De Panne. Meteen werd het een jaarlijks terugkerend evenement. Tijdens de 2 eerste edities stonden bunkers van de Atlantikwall in de kijker, terwijl het dit jaar op 9 juni de beurt is aan een bunker uit de Eerste Wereldoorlog en één uit de Koude Oorlog.

 

Schuilbunker ‘Repos Sint-Elisabeth’

De vrij gaaf en authentiek bewaard gebleven bunker in de St.-Elisabethlaan was een geallieerde betonnen schuilplaats tijdens de Eerste Wereldoorlog. Bij gevaar werden de bewoners van de nabijgelegen instelling ‘Repos St.-Elisabeth’ er ondergebracht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de bunker door de Duitse bezetters aangepast en opnieuw gebruikt.

De constructie, met een lengte van 15 meter, valt meteen op. Vooral de typische golfplaten (elephant plates) die bovenaan op bandijzers zijn vastgeklonken, zijn karakteristiek voor geallieerde betonnen militaire constructies uit WOI. De oorspronkelijke toegang werd tijdens WO II vervangen door de huidige betonnen toegangen met beschermingsmuren en sas. In het interieur zijn nog sporen van een witte beschildering zichtbaar.

 

COC-bunker

De COC-bunker in de Sportlaan stamt uit de periode van de Koude Oorlog en bevond zich op het COC-domein, dat van 1953 tot 1999 militair grondgebied was. ‘COC’ staat voor ‘Commando Operation Centre’. Deze en andere installaties dienden als ‘Combat Operation Centre’ voor de nabijgelegen militaire luchtmachtbasis van Koksijde.

Het belangrijkste gebouw, de commandobunker, is 36 meter lang en 13 meter breed. 1 bouwlaag bevond zich bovengronds, een ander centraal gedeelte 1 verdieping onder de grond. Binnenin was er een grote airco-installatie, een centrale verwarming en het drinkwater werd ter plaatse opgepompt via een nabijgelegen pompstation.

Vandaag wordt het unieke COC-domein van circa 2 hectare door het Agentschap voor Natuur en Bos beheerd. Na de overdracht werd de militaire infrastructuur ontmanteld. Enkel de commandobunker bleef bestaan en werd als kraam- en slaapplaats voor vleermuizen ingericht.

 

Workshops voor jong en oud

Je kan op 9 juni niet alleen een bezoek brengen aan de 2 bunkers die anders niet toegankelijk zijn voor het publiek. Op beide locaties zijn ook tal van activiteiten voor alle leeftijden.

  • Beide sites worden doorlopend bemand door re-enactors.
  • Bij de COC-bunker is er een stand van het Agentschap voor Natuur en Bos en van Natuurpunt Westkust. Van 10.00u tot 12.00u en van 13.00u tot 17.30u organiseert Natuurpunt Westkust er tevens crea- en doeworkshops voor alle leeftijden met als thema ‘De natuur’. Daarnaast zijn er ook gidsbeurten om 10.00u, 11.00u, 12.00u, 13.30u, 14.30u, 15.30u, 16.30u en 17.30u.
  • Bij de Schuilbunker ‘Repos Sint- Elisabeth’ wordt doorlopend uitleg gegeven en zijn er 2 kleine tentoonstellingen over de onderdelen van bunkers en de geschiedenis van de site tijdens beide wereldoorlogen. Kinderen van 6 tot 12 jaar kunnen zich hier ook van 10.00u tot 12.00u en van 13.00u tot 17.30u uitleven in crea-workshops met als thema ‘oorlog’.

Bunkerdag in De Panne is een samenwerking van de dienst Cultuur met het Atheneum Calmeyn De Panne, het Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt Westkust en de werkgroep Museum Cabour WO II & 2/4 Lansiers. Ze komt tot stand met de steun van Atlantikwall Europe, Europese bunkerdag, Creative Europe en 2018 European Year of cultural heritage.

 

Bunkerdag – Schuilbunker ‘Repos Sint-Elisabeth’ en COC-bunker
10.00u-18.00u
Schuilbunker ‘Repos St.-Elisabeth’, St.-Elisabethlaan tussen de huisnummers 6-8
COC-bunker, Sportlaan tussen de huisnummers 2-10

 

22 mei