Gemeente De Panne
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Week van de Opvoeding

De Panne neemt opnieuw deel aan de Week van de Opvoeding. Er zijn tal van activiteiten rond het thema 'Opvoeden, dat doen we samen'.

Dit jaar staat het gezin centraal tijdens de Week van de Opvoeding. Een dak boven je hoofd, een fijne job, een goede gezondheid, fijne vrijetijd met het gezin, de kinderen groot brengen … Dergelijke puzzel in elkaar laten passen, is voor elk gezin anders. En hoe minder obstakels, hoe sterker een gezin staat bij de opvoeding van kinderen. Gelukkig is er het ‘Huis van het Kind’, een netwerk van organisaties en diensten die gezinnen ondersteunen op al deze vlakken. Tijdens de Week van de Opvoeding wordt het ‘Huis van het Kind’ daarom extra in de kijker gezet. Want samen sta je sterker!

Wist je dat …

  • De bibliotheek heel wat informatieve boeken heeft rond opvoeden? Je vindt ze de hele maand mei op de thematafels. Ook de etalage aan de inkom is met de hulp van de spelotheek opgesmukt in het thema.
  • Kinderopvang De Jutter alle ingeschreven kinderen op woensdagnamiddag verwent met leuke activiteiten tijdens de Week van de Opvoeding?

Opvoedingsondersteuning 

Heb je vragen over opvoeding en opgroeien? Dan kan je terecht in Spelotheek De Speelplaneet, bij de dienst Jeugd, het Trefpunt Huis van Gust en bij alle partners van het samenwerkingsverband van het Huis van het Kind.

 

Activiteiten

Tijdens de Week van de Opvoeding organiseren verschillende gemeentelijke diensten activiteiten om kinderen en ouders samen te brengen door middel van spel, creativiteit en informatiemomenten. Iedereen is welkom, en alles is gratis!

  • Woensdag 15/05, 13.30u-16.30u: Rondleiding langs de diensten voor ouders en kinderen (start en aankomst: kinderopvang ’t Wiske, Kerkstraat 55)
  • Donderdag 16/05, 16.00u-19.00u: Kooksessie voor ouders en kinderen (Trefpunt Huis van Gust)
  • Vrijdag 17/05, 18.00u-19.00u: Duo-muurklimmen voor ouders en kinderen vanaf 8 jaar (Sporthal Den Oosthoek)
  • Maandag 20/05, 13.30u-17.30u: Infonamiddag rond gezinsondersteuning i.s.m. Kind en Gezin (De Boare)
  • Maandag 20/05, 14.00u-15.00u: Babymassage: breng een luiertas, handdoek en baby-olie mee. Inschrijven kan via westkust.en.polder@kindengezin.be
  • Maandag 20/05, 19.15u-21.30u: Praatavond ‘Peuters: lief, maar soms lastig’ voor ouders met kinderen tussen 18 maanden en 3 jaar i.s.m. Kind en Gezin (De Boare, jeugdhuis)
  • Woensdag 22/05, 14.30u-17.00u: Samen genieten van de avontuurlijke en ontroerende Disneyfilm ‘Vaiana’. De film wordt vooraf gegaan door een creatieve activiteit. Afsluiten doen we met een traktatie op het terras samen met de ouders(Kinderboerderij Hoeve Paepehof, Veldstraat)

 

Het ‘Huis van het Kind’

Het Huis van het Kind is een samenwerkingsverband van zoveel mogelijk partners die een rol spelen bij de opvoeding van kinderen en jongeren. Het is een basisvoorziening die ervoor zorgt dat elk gezin ergens terecht kan voor zaken rond opvoeden en opgroeien. Op deze manier sluit het thema van de ‘Week van de Opvoeding’ dit jaar goed aan bij de recente erkenning van Huis van het Kind De Panne.

In De Panne verbindt het Huis van het Kind volgende actoren: Kind & Gezin, Kind en Preventie (de ‘weging’ in Veurne), Reddie Teddy (de ‘weging’ in Koksijde), Kraamcentrum De Wieg, Mama’s voor kinderen, Gust, CKG Kapoentje, CAW Midden West-Vlaanderen, de scholen, de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s) en het gemeente- en OCMW-bestuur. Binnen het gemeentebestuur werken heel wat diensten rond opvoeding. Denk maar aan de Gemeentelijke Basisschool De Leerplaneet, Spelotheek De Speelplaneet, speelpleinwerking ‘De Ravotter’, vakantiewerking ‘De Bengels’, en de diensten Jeugd, Kinderopvang, Kinderarmoedebeleid, Begeleiding aan huis en Sociale Zaken & Senioren.

Het doel van al deze partners is samen te werken om tekorten en overlappingen in beeld te brengen en dit ook gezamenlijk aan te pakken. Welke noden zijn er in De Panne en welke diensten kunnen hierbij ondersteuning bieden? Voor welke noden is er nog geen ondersteuning en hoe kunnen we hieraan een oplossing bieden?

Meer info? www.depanne.be/weekvandeopvoeding

 

01 mei