Gemeente De Panne

De frontalierstocht

Frontalierswandeling Wandelclub D&A op donderdag 4 november 2021 Op donderdag 4 november 2021 organiseren we onze eerste frontalierstocht. Er zijn afstanden van 6, 12, 18, 24 en 30 kilometer waarbij we dus de schreve oversteken. Zowel de geoefende als de recreatieve wandelaar zal hier zeker van kunnen genieten. Verdere gedetailleerde info over de naamkeuze vindt u hieronder. Foto's: ...

Wanneer

  • do 04 november 2021
    van 00.00 tot 23.59u.

Prijs

€ 1,50 (Basistarief: 1,50 €; niet leden: 2,50 €)

Organisatie

Waar

naam
School De Leerplaneet
adres
Dorpsstraat 248660 Adinkerke (De Panne)

Info

Frontalierswandeling Wandelclub D&A op donderdag 4 november 2021
Op donderdag 4 november 2021 organiseren we onze eerste frontalierstocht. Er zijn afstanden van 6, 12, 18, 24 en 30 kilometer waarbij we dus de schreve oversteken. Zowel de geoefende als de recreatieve wandelaar zal hier zeker van kunnen genieten. Verdere gedetailleerde info over de naamkeuze vindt u hieronder.

Foto's: Frontalier, getrokken in Adinkerke

Bij het zoeken naar een gepaste naam voor onze eerste clubwandeling werd al snel duidelijk dat die iets te maken zou hebben met 'de schreve' zoals de grens met Frankrijk hier genoemd wordt.
Een 'Grenspad' ligt er al tussen de Noordzee en het gehucht 'De Mol'. 'Schrevewandeling' en 'Smokkelroute' bestaan ook reeds. Toen dachten we aan 'Frontalierstocht'. Frontaliers zijn arbeiders die dagelijks de grens oversteken om te werken.

In Adinkerke werkten in de vorige eeuw heel wat arbeiders in de metaalindustrie over de grens. De 'Usine des dunes', toen gekend als de 'Firminy' was gelegen langs het kanaal Duinkerke-Nieuwpoort in Leffrinckoucke. Binnenschepen voerden met open dek het schroot aan. Er werden vooral onderstellen en wielen voor treinen gemaakt. Dit bedrijf gaf brood op de plank voor heel wat Adinkerkse families.
Veel grensarbeidersgezinnen woonden toen in de 'Witte huizen' ook bekend als 'Korea'. Deze woonwijk is gelegen langs het kanaal, tussen het Franse en het Belgische douanekantoor. De naam 'Korea' is er gekomen omdat deze wijk gebouwd werd tijdens de Koreaanse oorlog (1950-1953). Deze huizen met witte gevel bevinden zich in de Tuinwijkstraat, Dwarsstraat en de Veldstraat. Naast grensarbeiders woonden er ook talrijke beroepsmilitairen van de luchtmachtbasis te Koksijde.
De meeste frontliers trokken 's morgens met de fiets naar het werk met hun 'male' aan hun 'buze'. Hun middagmaal stak dikwijls in een oude lederen boekentas die was dichtgemaakt over hun fietsframe. In die tijd was de Duinkerkekeiweg nog veilig voor fietsers. Later werd er gecarpooled.
Vandaag zien we aan de overzijde van de Tuinwijkstraat een nieuwe wijk met witte gevels en de toepasselijke naam Grensarbeidersstraat. De vroegere frontaliers staan ook nog vereeuwigd in het kunstwerk aan de voetgangersbrug over het kanaal. Monique Mol heeft er een grensarbeider en een blauwer (smokkelaar) afgebeeld, symbolisch voor ons grensdorp.
Tegenwoordig zijn er nog steeds heel wat frontaliers maar dan meestal in omgekeerde richting. Fransen komen werken in de horeca in De Panne, in de tabaco shops in Adinkerke en in de industrie in Veurne. Veel Franse vrouwen werken in Belgische poetsbedrijven.
Met onze Frontalierstocht willen wij de grens met ons buurland overtrekken, maar dan op autoluwe wegen. Wij hopen u met deze wandelroute van enkele nieuwe mooie plekjes te laten genieten. U bent bij deze dus allen van harte welkom op deze wandeling waarbij voor wie wenst er een typisch schrevedrankje kan gedronken worden.

Bron: UiTinVlaanderen.be